недеља, 29. септембар 2019.

(Не)предвиђени трошкови


Зашто власт обожава да реконструише школе, болнице, музеје, старачке домове, домове здравља? Зато што верују да ће сви са одушевљењем да прихвате овакво трошење новаца грађана и да нико неће да брља по рачунима и процедурама за овакве хумане радове. Скоро нико.
                       
Кренимо редом. 
 
Свечано и пред камерама, како и доликује, председник Владан Глишић потписао је 13. септембра 2018. године, у име градске општине Младеновац, са београдским фирмама "Јадран" и "Југоградња" уговоре о реконструкцији Дома здравља за 141.838.714,39 динара ("Јадран") и Геронтолошког центра 134.307.669,60 динара ("Југоградња"). Вредност и једних и других радова укупно је око 2.500.000 евра и то пре додатних „непредвиђених“ радова.



Председник Глишић је тада изјавио да је рок за завршетак радова 210 дана од дана увођења у посао. Рок за увођење у посао био је десет дана од дана потписивања уговора. Према овој рачуници требало је да оба посла буду завршена до 23. априла 2019. године, дакле пре пет месеци. Као што знамо, тај посао још није готов.
               
Шта знамо о фирмама које у нашој општини раде послове у укупној вредности од 2,5 милиона евра. Фирма "Јадран" која ради на Дому здравља нова је у нашој општини док се "Југоградња" која ради Геронтолошки центар прославила пословима обнове клозета у сеоској школи у Ковачевцу (20.000 евра) и реконструкције Музеја (250.000 евра) о којој смо већ говорили.

Свако има свој задатак у овој финансијској конструкцији. Путања новца је следећа - Канцеларија за јавна улагања пребацује новац ГО Младеновац. Градска општина Младеновац, као наручилац, послова расписује јавни позив за избор извођача и према процедури одабира фирме "Јадран" и "Југоградња". Установе Дом здравља Младеновац и Геронтолошки центар ангажују фирме за надзор радова, тј. надзорне органе.

Прича сада постаје занимљива. Додатни, непредвиђени радови, који су изненада "искочили" одобравају се на основу мишљења и одобрења управо тог надзорног органа.

Вероватно случајно, Дом здравља и Геронтолошки центар посао надзорног органа над радовима доделили су ИСТОЈ фирми - ИНТЕЛЛИНЕА доо, Београд. Једнако случајно, ова фирма је на оба објекта одобрила непредвиђене радове. Такође, стручни надзор је плаћен у милионским износима, као што можете видети испод.





Уговор о додатним (непредвиђеним) радовима за Дом здравља износи 10.720.201 динара или 89.335 евра, док је предузећу Југоградња додељен уговор у износу од 20.127.924 динара или 167.732 евра. Оба уговора за непредвиђене радове је са извођачима закључила градска општина Младеновац.




Шта знамо о фирми ИНТЕЛЛИНЕА доо, Београд која ради надзор на ОБА објекта и која је одобрила извођачима поменуте непредвиђене радове у вредности од више од 250.000 евра? 
               
Ову фирму је својевремено ЈП "Београдска тврђава" ангажовало на изради идејног решења за реконструкцију објекта на Калемегдану.

Уместо реконструкције цео објекат је срушен, а како је ЈП "Београдска тврђава" одабрала идејно решење фирме "Интеллинеа" прочитајте у тексту БИРН-а на следећем линку :


На дан потписивања уговора Глишић је изјавио: "Овде има доста радова који ће се радити по пројекту, постоје и фирме које ће то контролисати, по завршетку инвестиција мора да се подвуче рачун и тачно се зна колика је права вредност и колико је пара потрошено. Као и када смо реконструисали ОШ "Свети Сава" и Основну школу у Ковачевцу увек смо показивали почетак и крај. Видећемо се и када се буду завршили радови и добићете сваку информацију колико је новца утрошено, на којим позицијама и за које радове. Увек има нека сумња која иде од оних који нису радили ништа тридесет година. Сав онај новац који није утрошен се враћа и то је задатак надзорног органа и оних људи који контролишу квалитет и професионалност извођача. Прошла су времена када су се папири држали у фиокама."

Сада видимо како то изгледа у пракси.

Уколико вас занима шта се то тачно ради за више од 2.500.000 евра, ово је списак радова. Напомињемо да Младеновчани по друштвеним мрежама увелико износе сумњу да је и ово све урађено.
За Геронтолошки центар то су : ПРИПРЕМНИ РАДОВИ, ДЕМОНТАЖНИ РАДОВИ, ЗЕМЉАНИ РАДОВИ, ЗИДАРСКИ РАДОВИ (Израда стазе од бетонских плоча у песку), БЕТОНСКИ И АРМИРАНО-БЕТОНСКИ РАДОВИ (Израда прилазних стаза и тротоара), ТЕСАРСКИ РАДОВИ  (Летвисање крова и уградња кровних подлетви), КРОВОПОКРИВАЧКИ РАДОВИ (Поновно препокривање крова кровних покривачем), ИЗОЛАТЕРСКИ РАДОВИ (Постављање паропропусне кровне фолије, хидроизолације равног крова под лименим покривачем), ЛИМАРСКИ РАДОВИ (Покривање равних кровних површина, израда и монтажа висећих олука и олучних вертикла, опшивање солбанка прозора,  кровних стреха, димњака и др), МОЛЕРСКО ФАРБАРСКИ РАДОВИ (Бојење зидова и плафона), БРАВАРСКИ РАДОВИ (Израда и постављање ограда, гелендера и рукохвата), СТОЛАРСКИ РАДОВИ (Замена дела спољне столарије и замена унутрашњих врата), КЕРАМИЧАРСКИ РАДОВИ  (Постављање подних и зидних керамичких плочица), ПОДОПОЛАГАЧКИ РАДОВИ (Постављање хетерогене ПВЦ подне облоге у целокупном објекту), СУВОМОНТАЖНИ РАДОВИ (Облагање плафона гипс картонским плочама), ФАСАДЕРСКИ РАДОВИ (Постављање фасадне, хидрофобне изолације од минералне вуне за демит фасаду као и  постављање термоизолационих плоча, од екструдиране полистиролске пене) и ОСТАЛИ И ЗАВРШНИ РАДОВИ.

Све ово кошта 1.286.962 евра.
 



За Дом здравља радови су: ПРИПРЕМНИ, КРОВОПОКРИВАЧКИ, уклањање постојеће хидроизолације равног крова и израда нове термо и мембранске хидроизолације, ЛИМАРСКИ, ИЗОЛАТЕРСКИ, БЕТОНИРАЊА И МАЛТЕРИСАЊА, ГИПСАРСКИ, БРАВАРСКИ, ЗАМЕНА ГРАЂЕВИНСКЕ СТОЛАРИЈЕ новом бољих енергетских карактеристика, КЕРАМИЧАРСКИ, МОЛЕРСКО-ФАРБАРСКИ И ФАСАДЕРСКИ РАДОВИ, ПОДОПОЛАГАЧКИ и ЗАМЕНА САНИТАРИЈЕ У ДЕЛУ ВОДОВОДА И КАНАЛИЗАЦИЈЕ.
               





Укупна цена радова је 1.271.324 евра.

Нема коментара:

Постави коментар