четвртак, 12. септембар 2019.

Покрет САМО ЈАКО иступио је из Грађанског фронта

Покрет САМО ЈАКО иступио је из Грађанског фронта, асоцијације локалних покрета, заједно са још три чланице, те преносимо заједничко саопштење:Организације Само локално из Бечеја, Локална алтернатива из Врбаса, Јасно и гласно из Пожаревца и Само јако из Младеновца напустиле су Грађански фронт.
Након великог почетног ентузијазма и жеље за радом на остваривању идеје о удруживању локалних солидарних и транспарентних организација са једнаким правима у Грађански фронт, а након озбиљне анализе досадашњег рада Грађанског фронта дошли смо до закључка да нисмо успели да створимо функционалан формат који би својим деловањем благотворно утицао на опоравак оболеле политичке сцене и конкретним радом допринео решавању реалних проблема грађана Србије.
За пет месеци свог постојања, ГФ није успео да усвоји оснивачки нити програмски акт, није успео да се регистује, нити да се активно укључи у политички живот Србије који вапи за новом политичком снагом.
Унутар ГФ-а направљене су озбиљне грешке које су постале препрека за даљи развој а за чијим исправљањем није исказана воља, на основу чега сматрамо да Грађански фронт није успео да постане оно што је за себе јавно прокламовао, а то је – демократска асоцијација равнопраних организација.
Унутар Грађанског фронта постоје привилеговани појединци који баштине извесна наследна права “оснивача”, присвојена без изборног легитимитета и без демократски донете одлуке о томе. Током четири месеца, о овом великом проблему није било дозвољено да се расправља, одлучује и нешто евентуално промени. То је направило велики јаз између организација Грађанског фронта, што је даље проузроковало превирања унутар појединих чланица које су се нашле у процепу између јавно прокламоване равноправности и објективне инфериорности унутар Грађанског фронта. Таква ситуација блокирала је креативни и продуктивни рад асоцијације због чега и нема резултата којим би се могла похвалити.
Напуштање Грађанског преокрета из Зрењанина али и истакнутих чланова и твораца ГФ сматрамо ненадокнадивим, а непреузимање одговорности оснивача за насталу ситуацију као јасан сигнал недостатка воље за даљи развој ГФ.
Само локално из Бечеја, Локална алтернатива из Врбаса, Јасно и гласно из Пожаревца и Само јако из Младеноваца ће наставити са даљом сарадњом и спровођењем идеје удруживања локалних организација и појединаца по начелима једнакости, солидарности и транспарентности а све у циљу обједињавања свих снага које желе да допринесу демократизацији друштва, одговорног и транспарентног располагања јавним ресурсума и борби за достојанстве живот свих грађана Републике Србије.

1 коментар:

  1. Volela bih da vidim i njihov komentar na ove vaše izjave a istina je da ovo zvuči sasvim pošteno, odgovorno i transparentno.Jer se nije imalo šta videti niti su stizali odgovori na direktna pitanja.
    Srećno u novoj konstelaciji💪🙋‍♀️

    ОдговориИзбриши