среда, 26. јун 2019.

Планирано 5.000.000, пребачено 10.000.000


Завршни рачун општине Младеновац за 2018. годину привукао нам је пажњу из више разлога. Један од њих су и фамозни пакети који су, пред изборе 2018. године, плаћени јавним новцем кроз нетранспарентан процес о коме је одлука донета на седници Већа чије одржавање није објављено на сајту општине, нити на било ком другом јавном каналу. О тадашњем скандалу могли сте читати и у медијима, а основне информације можете видети ОВДЕЗавршни рачун додао је још један разлог да се сви запитамо има ли наша локална власт икаквог обзира. 


Наиме, у време актуелности тог скандала, председник општине Владан Глишић (СНС) је прво игнорисао новинаре као што редовно игнорише и наводе опозиционих одборника. Међутим, како су питања новинара почела да се нагомилавају, господин Глишић се, са безбедне удаљености од потпитања, обратио јавности кроз саопштење на сајту општине које можете прочитати ОВДЕ, а притисак на опозиционе одборнике се појачао и позивом на информативни разговор који је иницирао јавни правобранилац.

Иако је господин Глишић у поменутом саопштењу тврдио да то никако није предизборни пројекат, те да ће бити реализован целе године, сви знамо да се то није десило, а и сам предлог пројекта га демантује:Такође, са скупштинске говорнице смо могли чути и да се то пребацивање новца из буџетске резерве на седници Већа није десило, па чак и да је пројекат био у основној одлуци у буџету – обе тврдње су лако доказане неистине и то кроз званична документа општине – предлог основне одлуке о буџету и материјал са поменуте седнице Већа који нам је накнадно достављен, а који доказује истинитост наших тврдњи, као и изјава самог господина Глишића у горепоменутом саопштењу за јавност.

Како су се представници власти све више упетљавали у јавним иступима покушавајући да објасне како је у реду да општински буџет милионима плаћа страначку промоцију, тако су се нелогичности гомилале, па смо добили и такве опречне тврдње од стране једног те истог човека, што можете видети и у ОВОМ ТЕКСТУ.

После свега тога, на ред долази и поменути завршни рачун у коме, између осталог, пише и следеће:Дакле, у завршном рачуну се тврди да је 100% планираних средстава било 5.015.400 динара. Зашто је онда из буџетске резерве пребачено 10.000.000 динара за тај пројекат?

Када смо на једној од седница покушали да дођемо до конкретних одговора око свега овога, једини одговор који смо добили је да су „неутрошена средства враћена у масу“. Чак и када бисмо из неког разлога прихватили овакво објашњење и даље је остаје нејасно зашто је пребачено 10 милиона динара ако је 5 милиона „100% планираних средстава“.

После читаве ујдурме, а и после искуства са бахатим представницима власти у нашим покушајима да дођемо до одговора који би објаснили ове нелогичности у званичним папирима и изјавама представника власти, сматрамо да би надлежни требало да се позабаве овим случајем, те да најзад сазнамо која је од изјава председника општине истинита, ако таква уопште постоји.

Нема коментара:

Постави коментар