петак, 22. март 2019.

ПРЕДСТАВЉАЊЕ ИДЕЈНОГ (ДЕФИНИТИВНОГ) РЕШЕЊА ПА ТЕК ОНДА КОНКУРС ЗА ПРОЈЕКАТ


Представљање идејног решења за споменик деспоту Стефану Лазаревићу, у организацији ГО Младеновац одржано је 21. децембра прошле године. Скуп је отворио Зоран Јоцић, члан већа задужен за област културе, туризма и информисања речима: „Вечерас ћемо сви заједно присуствовати презентацији идејног решења споменика деспоту Стефану Лазаревићу, који планирамо следеће године да подигнемо у Младеновцу.“ Том приликом представио је људе који су учествовали у изради идејног решења споменика: вајаре Велимира Каравелића, Николу Вукослављевића, историчаре уметности Јасмину Ћирић и Душана Миловановића.

Презентација идејног решења споменика деспоту Стефану Лазаревићу, 21.12.2018.

Будући аутор споменика вајар Велимир Каравелић, изнео је врло детаљну презентацију изгледа будућег споменика, наводећи и друге карактеристике: материјал, димензије, изглед постамента и локацију на којој ће бити постављен, након чега је откривена макета будућег споменика као приказ дефинитивног решења.

На том скупу који је био отворен за грађане Младеновца, пошто се радило о представњању дефинитивног решења споменика није било простора за дискусију и замерке грађана, већ су сви предлози одбачени као злонамерни. Аутори идејног решења најавили су да ће локација самог споменика бити централни парк у Младеновцу[1], а сам вајар је изразио жељу да будући симбол града постане нови споменик деспоту.
Без сумње у добре намере људи који су учествовали у изради идејног решења, стекли смо утисак да се озбиљном пројекту приступило на помало брзоплет начин. Приликом обликовања јавног простора није довољно водити се лепим жељама, већ је неопходно направити стручну анализу тренутног изгледа града (локације) и не занмарити његов развојни континуитет. Група људи окупљена на изради идејног решења у жељи да нагласи повезаност једног од најзначајних владара позног средњег века, деспота Стефана Лазаревића са Младеновцем и његовом околином, начисто занемарује чињеницу и на неки начин омаловажава један други историјски период важан за историју града. Наиме ради се о томе да Младеновац у централном парку већ има споменик посвећен сећању на ратнике погинуле у ослободилачким ратовима Србије 1912-1918, рад чувеног академског вајара и сликара Михаила Миловановића.[2] Сам споменик „Палим ратницима у борбама 1912-1918“ временом је постао симбол града, и скоро да нема разгледнице или репрезентативне слике Младеновца на којој он није репродукован. Скулптура је порука гледаоцу. Да би та порука била прихваћена потребно је испунити два битна услова: – да скулптура буде добро постављена у простору – да буде усаглашена са условима перцепције посматрача. Постављањем новог споменика, на свега пар метара удаљености од већ постојећег извесно ће нарушити визуелни идентитет града. При том, планирана висина новог споменика са све постаментом и стојећом фигуром деспота Стефана приближно је идетична споменику „Палим ратницима“ који се састоји од стојеће фигура војника на високом постаменту. 


[1] На основу одлуке о подизању и одржавању споменика и скулпоралних дела на територији града Београда у Члану 14. наведено је: Пре расписивања конкурса, одбор за подизање споменика, односно постављање скулпоралног дела прибавља стручна мишљења надлежних органа („Урбанистичког завода Београда“ ЈП, Завода за заштиту споменика културе града Београда, вајарске секције УЛУС-а и других) ради утврђивања локације, услова њеног уређења и ближих услова конкурса.

[2] Треба нагласити чињеницу да је Миловановић аутор иконостаса младеновачког храма Успења Пресвете Богородице, мермерних рељефа певница као и икона које су изложене у свечаној сали парохијког дома. Младеновчани су препознали значај овог уметника, па је једна од улица добила име по њему.Одлука о подизању споменика деспоту Стефану Лазаревићу усвојена је од стране Скупштине ГО Младеновац 26.12.2018.(I–00-06-1-21/6/2018). На седници у оквиру исте тачке дневног реда усвојено је РЕШЕЊЕ о образовању одбора за подизање споменика деспоту Стефану Лазаревићу у градском парку у Младеновцу, а као чланови одбора именовани су:


  • Дејан Степановић, члан Већа ГО Младеновац
  • Зоран Јоцић, члан Већа ГО Младеновац
  • Вељко Лукић, члан Већа ГО Младеновац.
 
Материјал за седницу Скупштине ГО Младеновац


  
Материјал за седницу Скупштине ГО Младеновац


У образложењу тачке дневног реда јасно се наводи име будућег аутора споменика Велимира Каравелића, као и опис Каравелићевог идејног решења, а као потписник иницијативе за подизање спомника наводи се председник градске општине Младеноваца, Владан Глишић. 

У марту 2019. на сајту ГО Младеновац објављен је документ у којем у име Градске општине Младеновац, Одбор за подизање споменика упућује ПОЗИВ ЗА АНГАЖОВАЊЕ АУТОРА ЗА ИЗРАДУ РЕШЕЊА ЗА СПОМЕНИК ДЕСПОТУ СТЕФАНУ ЛАЗАРЕВИЋУ У ГРАДСКОМ ПАРКУ У МЛАДЕНОВЦУ. Премда се у наслову документа не помиње, из текста недвосмислемо видимо да је реч о КОНКУРСУ који се отвара за израду идејног решења за споменик Деспоту Стефану. Изложена су правила конкурса, која поред тога што треба да укључе текстуално образложење рада, графичке прилоге и макету споменика, поручује заинтерсованим уметницима који би можда имали жељу да аплицирају да је потребно да буду Велимир Каравелић. Наведен је и рок за достављање радова 30. април 2019, најављено да ће резултати конкурса бити објављени 10. маја 2019, наведен је стручни жири : Никола Вукослављевић, Јасмина Ћирић и Душан Миловановић. Интересантна је чињеница да наведени стручни жири који на конкурсу треба да изврши селекцију и одабере најквалитетнији рад, чине исти они људи који су учествовали у изради идејног решења споменика Велимира Каравелића! У овом конкурсном документу се наводи да учесници конкурса имају право на новчане награде, па тако првонаграђени рад има могућност да добије 110 000, 00 динара, другонаграђени 70 000,00 динара, а трећенаграђени 40 000,00 динара. Потписник овог документа је Дејан Степановић члан Већа ГО Младеновац, и председник Одбора за подизање споменика. Овај документ је са сајта ГО Младеновац повучен убрзо након што је постављен, и замењен новим, уопштенијим. Нова верзија документа носи наслов: ПРОГРАМ за позив за израду решења за споменик деспоту Стефану Лазаревићу у Младеновцу, за разлику од претходног има лепу репродукцију фреске са ликом Деспота Стефана, али нема потписа ни печата, већ се наводи одбор као иницијатор позива који се упућује „ Драгану Ђорђевићу из Крагујевца, Љубомиру Лацковићу из Земуна и Велимиру Каравелићу из Београда, јер је мишљења да ће ови аутори најбоље одговорити условима позива.“

На основу свега наведеног стекли смо утисак да је конкурс за израду идејног решења споменика неопходно сакрити од грађана, нарочито из разлога што је грађанима још у децембру прошле године представљен аутор као и коначно идејно решење споменика.

Обрисан документ са сајта ГО Младеновац


Обрисан документ са сајта ГО Младеновац

Нови ворд  документ са сајта ГО Младеновац без печата и потписа


Нови ворд  документ са сајта ГО Младеновац без печата и потписа
Нема коментара:

Постави коментар