понедељак, 25. фебруар 2019.

Захтеви покрета Само јако упућени општинској власти пред најављену седницу СО Младеновац


Заменик председника Скупштине ГО Младеновац заказао је 19. седницу за среду, 27.2.2019.

Како је већ постало уобичајено, материјал смо, супротно Пословнику и Закону, добили прекасно.


Пословник прописује да се материјал за седницу мора доставити најмање недељу дана пре седнице. Од десет тачака које су у овом тренутку најављене, материјал за седам смо добили пет дана пре седнице, а за преостале три материјал још нисмо добили. Поучени претходним искуством, очекујемо да ћемо тај материјал добити при уласку на саму седницу, па нећемо имати прилику да га проучимо, као што се на претходној седници десило са материјалом о гасификацији.

Такође, владајућа већина упорно, а противно Закону и Пословнику, одбија да нам достави одговоре на одборничка питања, на тај начин прикривајући поражавајуће последице свог рада.

Даље, поново супротно Закону и Пословнику, владајућа већина одбија да достави извештаје о раду председника општине и већника и да дозволи расправу о њима.

Сматрамо да се институција Скупштине оваквим радом унижава, да се противзаконито прилагођава потребама владајуће већине, те да само служи као формална кулиса да се прикрију противзаконите и неморалне радње.

Због тога, у складу са Законом и Пословником, захтевамо следеће:

  1. Захтевамо да Општински правобранилац покрене поступак утврђивања одговорности за непоштовање одлуке СО Младеновац о објављивању резултата тестирања воде за пиће у општини у којој, према материјалу који смо добили пре две године, скоро 90% тестираних узорака не одговара Правилнику;
  2. Датум седнице се мора ускладити са Пословником, те стога померити за најмање седам дана после добијања материјала за све тачке; 
  3. У складу са Законом и Пословником, захтевамо да нам се доставе сви одговори на одборничка питања које власт сада већ годинама незаконито крије;
  4. Захтевамо да се извештаји о раду председника општине и већника уврсте у материјал за следећу седницу и да се о њима расправља кроз тачку дневног реда;
  5. Захтевамо да се престане са праксом ограничавања времена и броја обраћања која важи само за опозиционе одборнике;
  6. Захтевамо да се у дневни ред уврсти тачка о поништавању одлуке о формирању новог јавног предузећа за наплату паркинга, које ће служити за партијско запошљавање, поред већ постојећег ЈКП Младеновац које може преузети поменуту делатност.


Уколико се ови захтеви не буду испунили, одборници покрета Само јако немају намеру да присуствују седници СО Младеновац и да на тај начин дају легитимитет једној униженој карикатури институције.


Захтев за одлагање седнице
Захтев Општинском правобранилаштвуНема коментара:

Постави коментар