среда, 26. децембар 2018.

Одборничка група „Само јако!“ напустила данашњу седницу СО Младеновац

Разлози напуштања седнице су многоструки, а највише се односе на константно ниподаштавање и непоштовање наших одборника, а самим тим и оног дела грађана који не подржавају владајућу коалицију, али и свих грађана који и даље имају поверење у државне институције. 

Затим, у скупштини се не поштује пословник, закон и сама институција Скупштине. Никада се не достављају комплетне информације о тачкама дневног реда, а константна опструкција било ког покушаја расправе или конструктивних предлога је постала уобичајена.


Само део проблема се односи на кршење чланова 64, 65, 74, 76, 79 и 123 Пословника СО Младеновац. Кршење члана 74 се огледа у сталном ограничавању времена само за одборнике опозиције, као и у забрани да се говорник опозиције јави више од једном, док епопеје о благостању пуне вређања од стране чланова владајуће већине немају никакво ограничење. 

По члану 123 на одборничка питања се мора одговорити или одмах, или до следеће седнице, или, уз образложење, касније. Одговори углавном не долазе, они који долазе не садрже најбитније информације, а образложење никада нисмо добили.
Наша питања се већином односе на нетранспарентно трошење средстава из буџета. 

По члановима 64 и 65 материјал о коме се расправља мора бити достављен најмање недељу дана пре седнице. Готово је постало правило да нам се материјал за сваку седницу доставља са закашњењем. На пример, за данашњу седницу смо информације о оснивању новог јавног предузећа, још једног места за запошљавање страначких кадрова, добили пет минута пред почетак седнице. 

Чланови 76 и 79 се крше сталним претњама и увредама одборницима опозиције, добацивањима у току већ ограничених обраћања и основног непоштовања пре свега грађана који су бирали одборнике, а онда и институције Скупштине и одборника. 

Председник општине и Веће годинама не достављају извештаје o свом раду, на шта су обавезни.

Имајући у виду колико се хвале „благостањем“ које се огледа у организовању пријема поводом постављања поштанских сандучића; у свечаном отварању улица који никуда не воде (улица Браће Баџак); у отварању ниједне нове фабрике, а одласку постојећих; постављању неписменог партијског кадра у сам врх власти и институција, не чуди избегавање подношења извештаја о сопстевеном раду. 

Без обзира и слуха за наше предлоге у вези са раскидањем штетног уговора са предузећем Метропаркинг пре скоро годину дана, општина је ово обавила на по грађане најнеповољнији начин, штитећи ко зна чије интересе. Па тако уместо да је општина тужила Метропаркинг, Метропаркинг тужи грађане Младеновца. 

Локална власт уместо да решава проблем исправности воде, прибегава моделу скривања анализа воде, објављујући исте у подфолдерима, подфолдера сајта ЈКП Младеновац, потпуно кршећи одлуку Скупштине да се резултати објављују на званичном сајту Општине, као и на званичним Фејсбук страницама општине и ЈКП Младеновац.

Из свих наведених разлога, наша одборничка група је данас напустила седницу скупштине. Докле год носиоци власти од исте праве најобичнију фарсу, користећи скупштинску говорницу за изношење пропагандистички скројених фраза, наше присуство на седницама као и сама институција скупштине су потпуно обесмишљени.САМО ЈАКО!

Нема коментара:

Постави коментар