четвртак, 3. мај 2018.

Најчешће постављана питања


Стигли „одговори“ – ево како се троши новац из буџета

Онима који нас прате, увелико је познато  да нaша одборничка група не добија конкретне одговоре на питања која константно упућујемо општинским властима посредством надлежних институција. До одговора смо покушавали да дођемо на више начина, сваки до једног формалан, законски ваљан и обавезујући, неки и временски ограничавајући, али рокови се слабо поштују.


На пример: који је разлог да се не добије одговор на директно питање директору јавног предузећа (који је присутан на седници), а које се тицало запошљавања партијских службеника и њихових акција „за странку“ у сред радног времена? Више пута се десило да директор „није чуо“ питања, а то предузеће, и ти радници, се финансирају новцем из буџета.

Још битније, који је разлог да не добијемо одговоре од већника, који врло поносно причају у јавности о својим пројектима, али категорички одбијају да нам те пројекте и представе? Били смо сведоци и два бежања из скупштинске сале када смо им усмено поставили директна питања. И то су они који чују питања. Ови са „слабијим слухом“ и дебљим образом опуштено одседе питање као да није ни изговорено.

Вреди напоменути да су поменути пројекти - или предлог одређеног већника, или део суфинансирања пројеката удружења, од којих су многа скоро основана и то од стране индивидуа врло блиских владајућим структурама.

На пример, било би мало чудно да особа која се налази на великом броју слика са штандова СНС оснује удружење и у року од нешто више од два месеца од оснивања испуни годишњу норму када је у питању суфинансирање пројеката из буџета. Било би још чудније да то буде баш пред изборе.

Наши покушаји да добијемо одговоре на ова питања на седницама су се завршавали или игнорисањем, или тако што председник општине изађе за говорницу, каже „ево ја ћу да вам одговорим...“, а онда прича 10 минута о свему осим о томе.

Затим смо покушавали преко институције одборничких питања. То је формални појам и на одборничко питање се мора одговорити: 
  • одмах
  • најкасније до следеће седнице ако треба прибавити неке податке за тај одговор 
  • касније, уколико постоји разлог, али обавезно уз образложење који је разлог кашњења


Има питања која стоје већ две године, а нема ни одговора ни образложења. А и како да образложе да немају податке како су утрошили средства, или папире који доказују да директори јавних предузећа испуњавају законске услове да буду на тим местима?

Следећи покушај био је преко Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Тај закон обавезује овлашћено лице да у року од 15 дана достави тражену информацију, иначе следује поступак повереника против поменутог лица. Иначе, у нашој општини то лице је скорије промењено, па је на ту функцију дошао господин Горан Спасојевић, познатији као Азањац.

Послали смо мали део питања господину Спасојевићу и добили „одговоре“ пред сам истек рока. Већина од првих седам питања се тицала пројеката удружења и Већа.

Оно што смо тражили је комплетна документација која се тиче одређеног пројекта, извештај о реализацији пројекта и извештај о утрошку средстава. Сви који су икада подносили поменуте извештаје знају шта они треба да садрже, а и имена извештаја су већ довољно индикативна.

Нећете веровати, у извештајима нема ниједног рачуна или фактуре. У неколико случаја имамо само предлог пројекта. Да ли то значи да надлежни немају уопште увид у то како су трошена средства у пројектима, или имају увид, али одбијају да нам то доставе?

Јесмо сазнали неколико интересантних ствари, као на пример да се само „део“ путних трошкова за долазак на пробе извршиоцу пројекта „Србија у ритму Европе“ ("EUROPIAN CAPITAL ADVISORS MENAGEMENT" D.O.O. – име копирано) сваког месеца исплаћује 52.000 динара, за долазак на (како пише) бесплатне пробе једном недељно у трајању од једног сата. Али, о самим пројектима другом приликом. За сада само о извештајима.

Шта, разочарани сте што пише да ћете видети како се троши новац, а у ствари се не види? Е, тако је нама већ две године.

Ипак, једно је стигло како је и тражено.

Наиме, можда сте упознати са позивом на информативни разговор у полицију који је наш одборник Бранислав Сјеран добио зато што је делио на Фејсбуку овај наш текст. На седници пре информативног разговора смо чули председника општине како најављује акције против оних који „деле непотписане папире“, као и да су подељени документи само „радни папири“, а не оно што је било на седници. Рекоше и да није било никаквог пребацивања средстава у резерву, као и да је поменути пројекат у оригиналној одлуци у буџету.

А онда је сам председник општине телевизији Н1 послао саопштење у коме се каже да је новац пребачен у буџетску резерву, а онда и опредељен за поменути пројекат. Дакле, човек је демантовао самог себе. То исто стоји и у овом саопштењу на званичном сајту општине.

Преко истог Закона тражили смо да нам се достави читав материјал са те седнице. Нећете веровати, сваки папир који смо званично добили са печатом и потписом је исти као и онај који већ стоји на нашем сајту, а који је власт назвала незваничним, радним, лажним... Све је потпуно исто, укључујући грешке, па и недостатак или вишак размака у тексту. Наравно, стоји и део о текућој буџетској резерви за који је председник општине тврдио да није истинит.

Да ли ћемо икада сазнати на који начин је потрошено 10 милиона динара из буџета за исти пројекат за који је за удружења издвојено још милион? Ми мислимо да хоћемо!


САМО ЈАКО !

Нема коментара:

Постави коментар