уторак, 6. фебруар 2018.

Тајна седница за јавни новац

16. јануара 2018. године одржана је седница Већа ГО Младеновац на којој је одлучено о преносу средстава у текућу буџетску резерву. Та одлука је донесена без обавештавања одборника, без седнице скупштине и без ребаланса. Претпостављамо да ће бити приказано у следећем ребалансу који ће, ето случајно, свакако бити после избора.

Међутим, то није поменута тајна седница Већа. Информације о седници од 16. јануара можете наћи, као што је ред, на сајту општине на следећем линку


Осим већ поменутог преноса средстава у буџетску резерву, видимо и одлуку о већ познатом, али ретко транспарентном суфинансирању програма удружења (о томе мало касније), као и о путовањима пензионера о којима смо већ писали (види линк), а која су плаћена из буџета и коришћена за страначку промоцију СНС-а.

Седница која јесте била тајна догодила се два дана касније – 18. јануара, 2018. На званичном сајту општине, супротно ономе што ред налаже, нема нити једна информација о тој седници (биће да су опет службе криве). Међутим, захваљујући томе што има чланова Већа који нису одушевљени оваквим нетранспарентним радом, имали смо увид у дневни ред поменуте седнице, као и у поменути пројекат. Пошто, јелте, нема линка, дневни ред можете видети на слици испод Као што можете видети, прве три тачке се тичу средстава из текуће буџетске резерве и пројекта за који су намењена. Пројекат се зове „За Младеновчане“ и биће реализован преко савета месних заједница у којима већ има дешавања на која режимска екипа не позива наше чланове, као што смо више пута помињали. Такође, остаје њихово дискреционо „право“ како ће ово приказати  - као донацију коју су платили грађани, или као поклон СНС-а. Да им верујемо?

Дакле, имали смо седницу на којој је новац пренесен у буџетску резерву, а онда и следећу тајну седницу на којој је одлучено о ангажовању тих пренесених средстава и пројекту на који ће бити утрошена. Зашто је битно прескочити обавештавње о тој седници?

Зашто је новац пренесен у буџетску резерву?

Зато што решење о употреби средстава из буџетске резерве доноси надлежни извршни орган, код нас познатији као - Веће. Укратко, могу да донесу одлуку о трошењу поменутих средстава без увида одборника. Да нису пренели средства у буџетску резерву, поменути пројекти би морали да прођу кроз скупштину ГО Младеновац где бисмо имали идеју да уопште постоје, иако, поучени досадашњим искуством, свакако не бисмо имали увид у извршење пројекта. Свакако би цифра од 10.000.000 динара привукла пажњу. Овако, имамо основану сумњу да је требало све да се деси, а да нико осим већника не сазна ништа о томе.

Шта је у ствари тај пројекат и колики је новац у питању?

Овде тек постаје интересантно.

Пројекат „За Младеновчане“ има два дела у укупној вредности од 10 МИЛИОНА ДИНАРА!

Пошто је тај пројекат усвојен на стелт седници од 18. јануара, немамо линк, али опет смо имали увид у пројекат. План је да се укупно 10.000.000 динара потроши на два пројекта од по 5.000.000 динара (што је, вероватно случајно, максимални износ који се може издвојити за јавну набавку мале вредности) који ће резултирати дељењем пакета „прехрамбених производа и средстава за хигијену“, или уља, јетрених паштета, месних нарезака, брашна, шећера, макарона, пиринча, детерџента за прање посуђа, течног сапуна и сличног.
Пројекат можете видети на сликама исподДа не би било да смо нешто измислили, ево и линкова са сајта ГО Младеновац ка јавним набавкама производа за хигијену и прехрамбене производе за поменуте пројекте. Приметите поклапања у опису и цифрама:


Дакле, план је да се потроши позамашних 10.000.000 динара на нешто што ће се преузимати у месним заједницама.

Даље, на друштвеним мрежама се већ појавила слика неког врло сличног пакета (истина, мањег од оног из пројекта) који је праћен „симпатичним“ пропагандним материјалом. Надамо се да ово није исто то.

Да ли то значи да се средства из буџетске резерве троше на страначку промоцију пред изборе? И зашто је било потребно пренети средства баш пред изборе, а да одборници не сазнају за њих, а затим о њиховом утрошку одлучивати на тајној седници? На крају крајева, имали смо одлуку о буџету пре око месец дана.

Ни то није све

Пре неколико дана (31. 1. 2018.) одлучивало се и о оном поменутом суфинансирању програма удружења и удружење „НЕНИС“ је из буџета тражило укупно милион динара за два пројекта интересантних имена.

Први се зове „Помоћ социјално угроженим породицама – подела хуманитарних пакета хране“, док је други „Унапређење здравља међу припадницима националних мањина и унапређење хигијенских услова живота“.

Дакле, Веће је прво издвојило 10.000.000 динара из буџетске резерве за хигијенске производе и пакете хране, да би неколико дана касније удружење „НЕНИС“ добило највећи број бодова за два пројекта којим се додатних 1.000.000 динара из буџета издваја такође за хигијенске производе и пакете хране. 

Укупно 11 милиона динара (више од 90.000 евра – скупље од оне десетогодишње београдске јелке).

Информација о томе је на линку испод


Интересантно је да је исто удружење пре два месеца, претходни пут када се одлучивало о суфинансирању програма удружења, добило укупно 784.000 динара за два пројекта, што можете видети на следећем линку


На претходне две седнице смо тражили извештаје о утрошку средстава за разне пројекте, међутим нисмо их добили.


Надамо се да се неће поново десити да се социјално најугроженије категорије користе за предизборну страначку промоцију владајуће већине, а да се притом све то плаћа из буџета који никако није страначко власништво, већ припада свим грађанима. Надамо се, иако смо свесни да је то наивно од нас.

Нема коментара:

Постави коментар