среда, 15. новембар 2017.

ОЕБС на изборима?

Покрет „Бели – Само јако“ потписао је захтев Народној скупштини Републике Србије да званично позове ОЕБС да упути пуну посматрачку мисију за спровођење и одржавање предстојећих избора.У току претходна два изборна дешавања на којима смо учествовали имали смо прилике да видимо и на сопственој кожи искусимо велики број неправилности, укључујући непримерену промену начина прикупљања потписа, а онда и последичне потешкоће са јавним бележницима, затим „неуобичајено“ финансирање кампање актуелног председника, а онда и објашњење да предавање извештаја о финансирању касни због његове обимности, катастрофалан диспаритет у медијском присуству кандидата (о темама и начину извештавања да не говоримо), таблоидно опањкавање политичких противника и њима блиских особа, одлуку РЕМ-ада не надзире изборни процес, као и велики број неправилности на и испред самих бирачких места.

Такође, желимо да нагласимо да је ОЕБС на последње председничке изборе послао ограничену мисију за праћење избора и то због „кратког времена од расписивања до одржавања избора“. Због наведеног разлога, та мисија није имала своје контролоре на биралиштима, али њихов извештај о изборима, чак и у тако ограниченим околностима, обилује приговорима који се тичу злоупотребе медија и јавних ресурса, ограничавања приступа непристрасним информацијама (уз осврт и на изостанак контроле РЕМ-а), нетачности бирачких спискова, притисака на бираче, нарочито оне запослене у државним институцијама и још много тога. Верујемо да би пуна мисија ОЕБС-а на следећим изборима имала далеко бољи увид у распон неправилности, а надамо се и да би њихово присуство „на терену“ макар делимично утицало на побољшање стања.


Грађани Србије имају право на поштене и слободне изборе


Сматрамо да је правичан изборни процес од суштинске важности за сваку државу и иако нисмо наивни да верујемо да ће наредни избори протећи у савршеном реду и у складу са свим законима, верујемо да сваки покушај да се стање поправи треба подржати.

Остаје да видимо како ће Скупштина реаговати на ову иницијативу. Не видимо који оправдан разлог би владајућа већина имала да одбије овакав захтев, мада их то није спречавало у протеклом периоду.


Захтев Народној скупштини Републике Србије

Нема коментара:

Постави коментар