среда, 21. јун 2017.

Драга Ана

Као што ред налаже, прво да ти честитам улогу мандатара за састав нове Владе. Без обзира на то да ли нам се политичка мишљења слажу, долазак на такву позицију је велики успех, али и велика одговорност коју многи људи не би прихватили, а још мање би је часно радили.

Даље, морам признати да сам потајно навијао за тебе. Уз сво дужно поштовање, НЕ зато што мислим да си ти најбоље од 7 милиона грађана у Србији, већ зато што су жеље једно, а стварност потпуно друго.


А та стварност каже да су осим тебе могућности биле партијски војници какви су Вучевић и Селаковић, а кулоари су причали и о Зорани Михајловић, Небојши Стефановићу, па чак и о Лазанском који би, верујем, увео нову моду и у облачење и у понашање премијера. Наравно, ту је и „увек незгодни“ Ивица Дачић коме се често као највећи плус приписује искуство у политици, а да се притом никако не улази у детаље тог искуства. Ето откуд моје навијање – да не буде да се опет Дачић одлично удао и да носи целу земљу у мираз.

И онда дође тај дан.


ОнајЧијеСеИмеНеПомиње је изашао пред камере са једим циљем – да нас обавести ко ће постати мандатар. Изговорио је твоје име и рекао да си га обавестила да имаш већину за састав Владе.

Онда су неки неваспитани новинари почели да скрећу са теме, те да председнику постављају нека питања која везе немају са тиме, а он ето случајно имао код себе неке увећане слике са последњег одласка у позориште, па је са новинарком Пинка ваљда задуженом за културу расправљао о театру апсурда и промовисао неког младог глумца, рекавши да је толико добро глумио бахатог пијанца да је помислио да је стварно бахати пијанац... или тако већ нешто, нисам се баш удубљивао.

Суштина је била да си ТИ, драга Ана, мандатар, а не Селаковић или Дачић. И био сам срећан због избора, иако тужан због целокупног скупа кандидата.

А онда си ме лично ТИ разочарала и то неколико пута.


ТИ, драга Ана, треба да будеш председник Владе. Шеф свим министрима. ТИ треба да их бираш и доносиш суд о њиховом раду. Треба, на крају крајева, и да сносиш одговорност за њихов рад.

Ево шта сам сазнао о, ваљда, ТВОЈИМ ставовима само пар дана после твоје победе.

Прво што сам чуо је да ће костур ТВОЈЕ Владе остати исти. ТИ дакле мислиш да су актуелни министри добри у свом послу? Да је Дачић  (за кога на сајту Владе пише да говори енглески језик - па мајко моја, је л' чуо неко од вас оно његово обраћање на енглеском) одличан за нашег првог представника у свету; ТИ цениш да је Стефановић доктор наука који одлично ради свој посао и савршено нивелише када полиција треба да реагује, а када не излази на терен, или пак излази, али не реагује; ТИ сматраш да Расим Љајић има икакву улогу осим декларативне и гласачке; ТИ са поносом стојиш иза тога да се у здравству и просвети одлично ради; да Вукосављевић уопште има икакву функциију, или да је пак у култури и информисању све савршено; да је Кнежевићу све опроштено; да Кркобабић ради ишта осим држања говора пред изборе...?

Друго, чујем да ТИ мислиш да СПС треба да има већу улогу у ТВОЈОЈ Влади. Одакле ти то? Пази, не поједини људи, већ СПС.

Треће, а у вези са другим, чујем да ТИ мислиш нам треба још неколико министарстава, а онда да баш ТИ мислиш да су ти на челу тих министарстава потребни Бранко Ружић и Жарко Обрадовић. Драга, Ана, да ли је могуће да прво имаш имена будућих министара, па тек онда размишљаш о њиховом ресору? И који су то ресори за које ТИ мислиш да су Ружић и Обрадовић савршени?

Онда чујем да су ти ресори вероватно екологија и европске интеграције, па ми тек онда буде нејасно зашто ТИ мислиш да су поменута двојица савршена. Некако бих очекивао и да се обратиш и разрешиш недоумице или понудиш објашњења, али тебе нема.

Чујем да причаш о вредновању и суђењу на основу твог будућег програма, са чиме се слажем у потпуности, али какав је то програм за који ти је потребна баш та екипа?

Е, а онда чујем да кажу да си користила неистине да би напредовала. Председник је, минут пре оне епске расправе о театру апсурда, изјавио да си му ТИ рекла да имаш већину за састав Владе, кад оно испаде да немаш. Ево фрке већ пар дана. Зар не мислиш да је то врло неодговорно и неозбиљно и према институцији премијера и према грађанима? Зашто си рекла човеку да имаш већину ако немаш?

Има и оних који покушавају да ми објасне све ово и кажу ми да то уопште не радиш ти. Али, Ана, ТИ си мандатар. То је ТВОЈА Влада, ТВОЈА одговорност и ТВОЈ рад. Оно што ће остати иза тебе. И, ако је тако, зашто то дозвољаваш?

Волим да дам мало кредита свакоме, па тако и теби, али ако си за само пар дана показала да баш ТИ мислиш да Влада сада одлично ради, али да би је старе ведете СПС-а још побољшале, као и да је сасвим у реду рећи неистину Председнику и довести земљу пред ванредне изборе зарад личног напредовања, онда не само да ниси најбоље од 7 милиона, већ ниси ни најбоље од оног понуђеног.

Ако пак није тако, онда видим само две опције: или ћеш бити Вучићу оно што је Цветковић био Тадићу - а то је поражавајуће и понижавајуће - или ти је улога да не дође до формирања Владе, па да добијемо још једне изборе, а да за то наизглед нико не буде крив – што је поражавајуће, понижавајуће и безобразно.

Дакле, да ли мислиш да су садашњи министри супер, да је неистина око подршке ОК и да нам свима фали још мало Жарка Обрадовића, или мислиш да је Сомборац у праву што те црта са кувалом? Не могу да одлучим која опција је мени лично гора.

Бранислав Сјеран

Бели - Само Јако!

Нема коментара:

Постави коментар