среда, 3. мај 2017.

Позив на форум за групе грађана

Јесте, требало нам је много времена. Имали смо две седнице прошле недеље, било хаоса око избора, састанчили око организације са вама, морало мало и да се спава, а и Сорошеви милиони неће сами да се потроше. Сад кад смо остали без плаћеничких новаца, сетили смо се сиротиње опет.

Суштина идеје је да се формира више локалних ГГ које би радиле у својим срединама и то све у оквиру законских механизама. То све подразумева акције на локалу, али и контролу деловања локалних власти и по питању одлука и по питању буџета и финансија. Увид и контрола уопште нису тако далеко како се чини.То смо научили на личном примеру.

Вагали смо много око тога какву форму сарадње да организујемо и после дебатовања и гласања, ово је то:

1. Први корак је пријављивање на форум http://samojako.boards.net/

Без бриге, регистрација тамо никако не значи да сте се на нешто обавезали, нити да аутоматски нешто прихватате. То је просто начин да се мало ефикасније организује хаос који тренутно имамо у инбоксима.

На форуму ћемо имати општи део, али и подгрупу за сваку општину. То је прво место где ћемо видети колико вас има по општинама. Уопште није потребно да се организујете пре тога у било какву формалну структуру (мада никако није проблем ако већ јесте), већ само да се региструјете на форум и представите на групи за своју општину.

Како се ко пријави и представи, тако ћемо МИ правити подгрупе на форуму за општину из које је та особа.

Када се формирају екипе на форуму, онда креће састанчење са нама (углавном у вашим или оближњим градовима). На тим састанцима ћете добијати информације око тога како смо ми радили свашта нешто (од папирологије, унутрашње (не)организације, преко позивања људи, формирања екипе, конкретних акција, механизама деловања, препознатљивости на локалу, рекламирања)... О свакој од тих тема има много да се каже и детаљније ћемо уживо кад се будемо виђали на тим састанцима.

То ће у ствари бити најбитнији део читаве приче. И сада ме вуче да вам кажем много на те теме, али о томе ћемо ипак уживо.

2. Име

После много вагања и расправљања дошли смо до закључка да у старту неће бити ФОРМАЛНЕ повезаности са групама. То наравно не значи да ћемо крити подршку било коме, али значи да ће за сада свака локална ГГ радити за себе и да ће о њој суд доносити њихова средина искључиво на онову рада. Име ћете сами бирати, али овом приликом напомињемо да не постоје никакве формалне везе између младеновачке екипе и било које друге, па како год да се зове. У сваком случају, нико нема нашу дозволу да се зове „Бели“, или „Само јако“.

Разлог томе је чињеница да нити можемо нити желимо да постављамо некакву строгу странчку структуру где вам ми наређујемо ко је шеф на вашем локалу, које акције су вама најбитније, са киме да причате и о чему. Са друге стране, без такве контроле никако не можемо преузети одговорност за било чије потезе. Наше је да вам понудимо искуство и савете које ви можете, али не морате прихватати. Временом ће се показати ко је какав и већи покрети ће се стварати мало спорије, али свакако на најздравији и најискренији начин. Такође, давање било какве бланко подршке може само штетити читавој идеји и то није нешто што би било ко желео.

Што се тиче препознатљивости, она долази из ваших потеза. Џаба вам какво год име ако екипа није чиста и ако не ради како треба. Размислите сами: формира се екипа у вашем граду у којој су све људи са позамашном и незавидном политичком историјом и зову се “Само јако”. Да ли бисте им веровали? Ово је уједно и начин да се предупреди убацивање људи који су ту по (страначком) задатку, а да ми то не знамо. Имали смо слична искуства током организације избора и знамо да је немогуће исконтролисати све то без или личног познавања прилика (које је немогуће за велики број градова), или уске страначке организације какву не желимо.

Последње на ту тему https://www.youtube.com/watch?v=xN4GjG8yubI


Много вас нам се јављало са конкретним питањима о локалним проблемима и кроз разговоре се дало приметити како су ти људи савршено схватили о чему се ради и како функционише наша прича из Младеновца. Изненадићете се када сазнате шта све може да се уради и сазна кроз формалне канале.

Суштина читаве приче је организација здравих и чистих локалних структура које би делиле идеје и искуство и временом се развијале. Такође, верујте да је било каква еуфорија кратког карактера и да никако не треба жалити за тиме што се све ово није десило одмах после избора и фромирало у једну целину. Таква целина би била слаба, гломазна, без икакве (па и локалне) контроле и убрзо би се урушила. Мењање система никако не иде на о-рук и чак и да такво деловање успе да уруши стари систем, то опет не значи да је нови спреман. Потребно је време, рад, стицање поверења међу својим људима и раст на најчистији могући начин. Врло радо бих вам сада причао о томе, али свакако је боље уживо.

Још једном – форум http://samojako.boards.net/

Видимо се, народе!


Нема коментара:

Постави коментар