уторак, 4. април 2017.

Лоша деценија која се отегла (и како је привести крају?)

Избори су прошли, гласови се полако броје, а мало је фалило да оних који због доласка пролећа нису приметили изборе буде више од оних који због доласка избора нису приметили пролеће. А, десило се и једно и друго, и избори и пролеће. Не желим да испадне да делим грађане Србије у две фиктивне групе, као што су то други много пута радили до сада. Подједнако су ми драги и они који су приврженији изборима и они који су приврженији пролећу. Сигуран сам да желе исто, само су им начини борбе другачији.

Јуче ме је насмејао текст у онлајн издању великих дневних новина. Текст почиње реченицом „Према прелиминарним подацима једног изборног штаба“ (баш ме занима ког), резултати избора у Младеновцу су следећи:  Вучић 59%, а Бели 29%. Пре било чега другог, морам прво да представим тачне резултате:

Лука Максимовић
Предложен од Групе грађана Љубиша Прелетачевић Бели, Бели – само јако

37,32% (10,849 - на локалним изборима 5,190)


Александар Вучић
Предложен од СНС, СПС, ЈС, ПУПС, ПС, СПО, ПСС, СВМ (плус локални, мада већ бивши, ЛДП, СДС..)

49,79% (14,474 - на локалним изборима сви заједно 15,292)


 2016. локални избори

2017. председнички избори

С једне стране Бели и група грађана, а с друге стране скоро целокупни политички спектар Србије. С једне стране интернет кампања, шарм и идејe свих њених учесника.  С друге стране локална обећања, општински буџети, претње и све по списку (списку запослених, списку социјално угрожених, списку асфалтираних, итд.) Пошто нико није имао преко 50%, па да можемо са сигурношћу да кажемо ко је апсолутни победник, остављам вашем суду да процените ко је победник у Младеновцу.

Шта даље? Бели неће организовати покрете и огранке по Србији, као што неће ни моћи на слепо да подржи сваког ко му се обрати са неком идејом за акцију. Порука коју шири Бели је сасвим другачија. Нека свако ко има идеју и енергију да је спроведе ради свој посао, нека обавештава грађане о томе преко својих страница, блогова, преко доступних медија. Биће времена да се до следеће године и следећих избора искристалишу они најискренији, најистрајнији, политички и финансијски независни, креативни и пристојни. Сви ми ћемо онда заједно представљати јаку силу на следећим изборима.

Исто ово важи и за студентски протест који је управо у току. Први велики, после 20 година. Запитајте се зашто студенти нису протествовали озбиљно већ 20 година? Зато што су се на крају претходних (енергичних, креативних, дивних...) ипак осетили изманипулисано од стране политичких странака. Велика енергија је потрошена без правих циљева и исхода. Зато Бели неће позивати да се излази на протесте, већ ће наставити да анимира ове „заљубљенике у пролеће“ да ипак изађу на следеће изборе. Наравно, Бели неће ни позвати да се не изађе на протесте, мирне, достојанствене и пркосне, зато што је то право сваког човека у овој држави.


1991. смо ушли у лошу „деценију“ која још увек траје. Правите своје локалне покрете, своје приче, покажите да сте искрени и истрајни у томе, контролишите локалне политичаре, иако нисте одборници у скупштинама општина. Седнице су јавне, материјал је доступан. Одржавајте ову енергију јер то је једини начин да се ова лоша деценија приведе крају. Док постоји ова енергија, биће нам много лакше да поднесемо једноумље које нам сервирају скоро сви мејнстрим медији, биће нам лакше док се не изборимо за промене.

Нема коментара:

Постави коментар