петак, 27. јануар 2017.

"Бели - Само Јако!" на изборе - да или не?

Грађански покрет "Бели - Само Јако!" постао је најјача опозициона снага у ГО Младеновац након локалних избора одржаних 24. априла прошле године. Са дванаест одборника и након освојених 21% мандата, ова опција постала је симбол грађанског непристајања на све оно што чини данашњу варошку политику, између осталог - притиске на "непослушне" и партијска ухлебљивљања лојалних у јавним предузећима, политикантско квазименаџерство, штетне уговоре и одлуке, зихерашку, гломазну и непродуктивну управу.


Владајућа коалиција окупљена око Српске напредне странке више пута je потценила изузетно младу одборничку групу која се тек уходава, чији је просек година око 35, што им се безброј пута обијало о главу - није довољна једна страна А4 формата да се поброје све њихове грешке од конститутивне седнице до данас. 


Оно што је такође битно, покрет је у недостатку јаке опозиције постао препознат на територији целе Србије. Свакодневно стижу поруке подршке и позиви за кандидатуру на нивоима вишим од општинског. Грађанима се очигледно допао начин политичке борбе који подразумева две стране медаље - сатиричну, на челу са др Прелетачевићем и представља огледало садашњих и претходних властодржаца широм земље, али и озбиљну грађанску алтернативу која тренутно делује (само) у оквиру Скупштине ГО Младеновац.

Да ли ићи даље?

За април месец ове године планирани су редовни председнички избори и ванредни београдски, док је прича о ванредним парламентарним изборима више део политичких марифетлука садашњег премијера (који се често заиграва и поиграва нашим животима). 


На председничким изборима опозициони кандидати који су до сада објавили кандидатуру (Јеремић и Јанковић), делују без реалне политичке залеђине и инфраструктуре. И даље се чека се одлука Александра Вучића да ли ће се и директно укључити у председничку трку и за премијера поставити свог човека од поверења (не мора баш брата). Тиме ће осигурати даље одржање на власти партијске машинерије коју тешком муком задовољава, за сада. 
Кандидатура нашег сатиричног вође Љубише Прелетачевића Белог засигурно би била интересантна и остварила резултат, али питање да ли би могла до другог круга - у коме би све било могуће. Ипак, тај предизборни процес би захтевао средства која тешко да можемо оправдати, а овог тренутка их свакако немамо, те се поставља питање да ли је то у овом тренутку уопште и неопходно. Мизерне ингеренције председника нису нешто што мотивишу на такву борбу осим пуког политичког егзибиционизма који би био исплатив искључиво маркетиншки - прича би била у фокусу као никада до сад.

Што се тиче избора за Скупштину града Београда, ствари стоје нешто другачије. Потенцијални кандидати покрета "Бели - Само Јако!" у овом телу главног града залагали би се за јачање свих локалних самоуправа у оквиру престонице. Та изборна листа би била сачињена од одређеног броја Младеновчана који би координисали кампању, али и представника других београдских општина. Сматрамо да имамо пристојну и посебну позицију у политичком спектру састављеном од садашњих политичких чинилаца и да је одређени успех на тим изборима вероватно могућ. Наравно, такав подухват захтевао би доста енергије и координације, али верујемо да смо за десет месеци постојања постали препознатљиви по оригиналном начину мобилизације људи у циљу остваривања грађанских идеја и коначног успостављања нестраначке и професионалне управе. 

Желимо да за почетак чујемо глас оних који су учинили да постанемо њихови представници - наших гласача на прошлим изборима, али и оних који би то евентуално учинили на вишем нивоу од локалног, а онда  се коначно изјаснити о учешћу. Све то уколико ови избори уопште буду расписани, будући да су Српска напредна & Прилепак странке у тихом паду, посебно у Београду. Грађани имају све чешће прилике да разазнају шта се заиста дешава, и након пет година прављења ситних и крупних глупости ризикују губитак власти годину дана "пре рока". 

Зна се код кога је кључ - па да видимо.


Стеван Влајић,
портпарол грађанског покрета "Бели - Само Јако!"

Нема коментара:

Постави коментар