петак, 13. јануар 2017.

Чекајући одговоре на многа питања

Зграда ГО Младеновац
Одборничка група "Бели - Само Јако!" предала је скупштинској служби у понедељак три одборничка питања написана 4. јануара ове године. Поред тога, Агенцији за борбу против корупције послата су такође три питања у којима се траже мишљења о томе да ли су у допису наведени актери у сукобу интереса.

Кроз прво од три одборничка питања желели смо да стекнемо потпуни увид у систематизацију и број запослених у јавним предузећима и установама (ГО Младеновац, ЈКП "Младеновац", ЈКП "Пијаце Младеновац", СРЦ "Љубомир Ивановић Геџа" и новоосновани Центар за културу и туризам). На овај начин ћемо сазнати и о броју "уговораца" које је владајућа коалиција успела да упосли иако им је Уредба о забрани запошљавања у јавном сектору стајала над главом, и да ли је тај број сагласан са законом.

У другом смо поставили шест потпитања и затражили по четири физичка доказа, а све то везано за контроверзне одлуке о именовањима за извршне директоре у ЈКП "Младеновац" (затражене су оверене фотокопије диплома, радних књижица, уговора о раду и уверења о неосуђиваности за свих шест новозапослених извршних директора).

Треће питање тиче се ЈКП "Пијаце Младеновац" и девет отпуштених радника. Затражено је да се таксативно објасни по којим су критеријумима баш они изабрани за технолошке вишкове у тренутку када је у предузеће примљено два нова извршна директора, а поред тога и техничка питања везана за отпуштене раднике "Пијаце".

Агенцији за борбу против корупције послали смо допис у коме се тражи мишљење ове установе о четири случаја у којима постоје индиције да је дошло до сукоба интереса. Прво се тиче Милице Милановић и Драгане Вујанић, које су извршне директорке у ЈКП "Младеновац" и одборнице у Скупштини ГО Младеновац (СНС). Друго се тиче Спасоја Антића, директора Пореске управе и такође одборника (СНС). Треће питање агенцији за борбу против корупције је најкомплексније, а тиче се већника за спорт ГО Младеновац, Горана Спасојевића Азањца, који је одборник (СНС) у Скупштини Града Београда, а након локалних избора изабран за одборника младеновачке Скупштине. На конститутивној седници новог сазива је дао оставку јер је именован у Веће ГО Младеновац.

Грађански покрет "Само јако!" ће и у наредном периоду наставити да у интересу ГО Младеновац доводи власт у "пат" позиције, непрекидним контролисањем рада и приближавањем кључних одлука и именовања што ширем броју грађана. Неопходно је да људи буду упознати са свим дешавањима везаним за алокацију јавних буџетских средстава чији су у ствари они власници, из више разлога, информисаности о томе "где иду новци", ко њима и како рукује (на овај начин врши се и легитиман грађански притисак да функционери раде макар законито, ако не менаџерски промишљено) али и због уобличавања будуће гласачке одлуке. Све се мери.

Стеван Влајић,
портпарол грађанског покрета "Бели - Само Јако!"

Нема коментара:

Постави коментар