четвртак, 5. јануар 2017.

Срећна Нова....јавна предузећа!
Новогодишња седница Скупштине прошла је у духу свих претходних. Опет смо се углавном бавили јавним предузећима. Угаси једно, угаси друго, направи треће. Неки разлози за то су презентовани, међутим не можемо да се отргнемо утиску да је заправо суштина у нечем другом – запошљавање у оквиру једине гране која се развија у Младеновцу – јавних предузећа и буџетских установа.
Све те егзибиције око јавних предузећа, нарочито око ТОМ-а (Туристичке организације Младеновца) који је привидно угашен, а у ствари само припојен ЦЗК (Центру за културу), неко би могао чак  назвати вратоломијама око ТОМ-а или вам „томоломијама“. Међутим, никако не бих могао да користим тај израз јер ме сувише подсећа на лоботомију која целом друштву виси над главом.  Сада смо од једног нефункционалног и непотребног предузећа (ТОМ) и једног доста озбиљнијег и сврсисходнијег (ЦЗК) добили нову  установу – Центар за културу и туризам – за коју ћемо тек видети какве ће резултате дати.

Оно што је за сада познато је да су запослени из бившег ТОМ-а сигурни у новој установи, што не би могло да се каже и за досадашњег директора ЦЗК, који је са места легитимно изабраног директора спао на вршиоца дужности. Да ли је то лоша срећа да директор остане без своје институције или још један промишљен потез како поставити што више нових и лојалних директора, видећемо за највише три месеца.

Међутим, на претходној седници је између редова прошла још једна лоша одлука. Док су се одборници бавили буџетом за 2017. и као што сам већ поменуо  јавним предузећима, у Младеновцу је на мала врата уведено нешто што бих могао да назовем Тајним предузећем. Тајно предузеће, као што му име каже, је установа сасвим супротна Јавном предузећу. Једина додирна тачка им је што се и једно и друго дотирају из буџета. Обзиром да на сајту Народне скупштине Републике Србије нисмо успели да нађемо „Закон о тајним предузећима“, морали смо да се упустимо у авантуру демистификовања појаве коју, истини за вољу, није измислила ова власт, већ постоји доста дуго, и не само у Младеновацу, већ у читавој Србији. Наравно, овде ћу конкретизовати наш, младеновачки случај.

На који начин је направљено ово још увек безимено Тајно предузеће? Ако погледате буџет општине Младеновац за 2017. годину, наћи ћете две ставке битно увећане у односу на прошлу годину. Прва ставка су средства за Остале комисије која је увећана са 100 хиљада  динара, колико је износила у ребалансу 6 буџета за 2016. годину, на 3 милиона динара! Друга ставка су Услуге по уговору за месне заједнице. У 2017. години предвиђено је 1,9 милиона динара за ову ставку, а још прошле године то је било само 50 хиљада динара! Збир ове две ставке је скоро 5 милиона динара и биће искоришћен делом за накнаде члановима скупштинских радних тела, а делом за плаћање секретара Савета месних заједница (што до сада није била плаћена функција). Ово друго није објављено званично, међутим нико од представника власти није демантовао то у току седнице. Могли сте на нашем сајту да видите пример једне седнице Административно мандатне комисије која је трајала 3 минута и 41 секунду. По одлуци коју је донела владајућа већина, убудуће ће накнада за ту седницу износити 3000 динара!

Што се тиче месних заједница, јасно је да када оних 1,9 милиона динара поделимо на 24 месне заједнице, не добијамо ни приближно износ плате у неком од јавних предузећа, где на пример два нова извршна директора коштају пијаце 2,3 милиона динара годишње.  Морам да кажем да уколико су то способни менаџери који ће омогућити вишемилионско повећање прихода овог јавног предузећа, онда ми подржавамо њихов долазак. Међутим, какви ће бити прави резултати пословања ЈП Пијаце Младеновац, то ћемо тек видети ребалансима у току године. Ако је судити по презентованом пословном плану, не можемо да будемо оптимисти. Било како било, иако плате у новом Тајном предузећу нису ни за поређење са платама у јавним предузећима, остаје чињеница да је за његов рад из буџета издвојено скоро 5 милиона динара, што је око 55% средстава која су претходних година били намењена функционисању (фиктивног) ТОМ-а. То је значајна ставка у односу на издвајања за здравство, образовање и културу. Толико о рационализацији.

За крај, остаје питање како назвати то ново Тајно предузеће. Можда „ТП Активисти ВС“, тј. Тајно предузеће Активисти владајуће странке. Нисам сигуран да је ово најсрећнији назив, па бих волео да чујем још неки предлог, обзиром да је то прво предузеће те врсте које је изашло из мрака и треба га „почастити“ именом које ће да објасни све нијансе његовог постојања и деловања. У току 2017. године покрет "Бели - Само Јако!" ће пратити те активности и покушаће да буде корективни фактор у Скупштини ГО Младеновац. Међутим, да би тај корективни фактор могао да постоји кроз легитимни политички притисак на актуелну власт, потребно је да грађани наставе да прате збивања у локалу и да покажу да су присутни и заинтересовани. Само тако ћемо у наредним годинама од Младеновца учинити боље место за живот. Стога, будите јаки и храбри, здрави на првом месту, покажите да желите да се питате. Срећна вам Нова....јавна предузећа и 2017. година! Само јако!

Владимир Трипковић,
шеф одборничке групе "Бели - Само Јако!"


Нема коментара:

Постави коментар