среда, 28. децембар 2016.

Општинска каса - партијски казан жеља

Трајање седнице АМК-а од 26. децембра/
 фото:Ана Стојановић
Пред одборницима Скупштине ГО Младеновац у петак ће се наћи предлози решења везаних за комисије које представљају радна тела овог представничког органа грађана. У питању су измене везане за персонални састав (16. тачка седнице) и надокнаду са седница појединачних комисија (10. тачка седнице).

Радна тела Скупштине ГО Младеновац су административно мандатна комисија, комисија за комунално-стамбене делатности, савет за праћење примене Етичког кодекса понашања функционера локалне самоуправе, за родну равноправност, за одређивање назива улица и тргова, за представке и предлоге, за јавна признања и за спровођење комасације. Потписник ових редова је приликом претраживања општинског сајта наишао и на хералдичку комисију која и даље нема чланове. За неупућене, хералдика је наука о грбовима, па остаје мистерија чиме би та скупштинска комисија теоријски требала да се бави.

Збирно, у ове комисије именовано је преко 70 чланова, а малтене стопроцентно они су делегирани од стране Српске напредне странке и њених "прилепак" партија. До сада је накнада за присуство на седницама комисија за све чланове износила једнаких 650 динара, а новом одлуком накада је повећана на три хиљаде динара (преко 450%), што је срамотно.

Као неко ко је члан административно-мандатне комисије, контролног тела Скупштине, могу сведочити како оне изгледају - а претпостављам да је тако и на седницама других радних тела. Седнице трају у просеку по пет минута, а након прозивке износе се већ уобличени предлози на које за шест месеци ниједан члан АМК из редова владајуће странке није имао приговор, нити речи да каже, осим да дисциплиновано гласа "за". Последња седница АМК трајала три минута и 40 секунди (радила је "штоперица"), па се простом математиком долази до тога да би теоријски радни сат члана ове комисије износио 52 хиљаде динара - Душан Бајатовић да позавиди.


Грађански покрет "Бели - Само Јако!" је поред мене именовао и одборницу Ану Стојановић на место члана (имали смо право на два од укупно седам), а наш јединствени став је да ћемо по изгласавању одлуке иступити из административно-мандатне комисије. Разлог није искључиво надокнада која би нас квалификовала као паразите, против каквог устројства се месецима боримо, већ и одбијање да се учествује у раду органа који нема смисао постојања, то смо схватили и пре него што је потегнута прича о повећању.

Оно што је очигледни циљ владајуће коалиције је да створи широки фронт активиста које ће заголицати и држати будним, што је легитимно, али је скандалозно да именовани људи за ту делатност буду плаћени новцем свих грађана Младеновца. Оваквим потезима они који држе полуге младеновачке власти (од којих су многи учествовали и у претходним владајућим гарнитурама), доказују да се нису ни за педаљ удаљили од праксе претварања општинске касе у партијски казан жеља - што континуирано приписују "претходницима". Исти сте.

Данашња власт је донекле ограничена забраном запошљавања у јавном сектору, али упошљавањем "уговораца" у јавна предузећа, најављеним давањем плата председницима месних заједница и сличним потезима, покушава да искористи све тренутно доступне законске и статутарне могућности да створи један однос зависности између партијских активиста, општине и партије.

Владајући желе да мотивишу сопствене људе да се за странку боре више уколико желе да остану на одређеним позицијама или хијерархијски напредују (партијски или општински, свеједно), а све о трошку буџета ГО Младеновац. Због свега поменутог ово не смемо да дозволимо. Зато у петак одлучно гласање против.

Стеван Влајић,
портпарол грађанског покрета "Бели - Само Јако!"

Нема коментара:

Постави коментар