недеља, 11. децембар 2016.

Подршка професорима Техничке школе

Грађански покрет "Бели - Само Јако!" у потпуности подржава протестни штрајк који је колектив младеновачке "Техничке школе" заказао за сутра. Сматрамо да је неопходно заштитити радна и људска права просветних радника, вратити достојанство образовању и поштовати интегритет професора и ауторитет знања, како би школе убудуће производиле здраве генерације људи. Текст саопштења Синдиката и Наставничког већа преносимо у целости:


"Поводом инцидента који се догодио 7. децембра 2016. године када је у ''Техничкој школи'' Младеновац физички нападнут наставник, представници Синдиката и Наставничког већа школе донели су следећу ОДЛУКУ:

Ступање у једнодневни протестни штрајк у понедељак 12. децембра, у знак подршке колегиници В. Р. и неслагања са одлуком управе школе , која је дозволила да се ученик у прекршају испише из школе, а да му претходно није изречена мера која следи по закону. (Забрана из члана 44. и 45. Закона о основама образовања и васпитања).

На тај начин ученик од стране школе ничим није санкционисан и без последица може се уписати у другу (па и ову!) школу, а да не сноси одговорност за своје поступке.
Овим поводом позивамо и колеге других школа да нам се у томе придруже, будући да се налазе у сличној ситуацији када је у питању њихов положај на радном месту. Закон штити насилника, а жртва се представља као провокатор и изазивач насиља.

Протестујемо и против свих фарси које се тичу програма Школа без насиља и многобројних акредитованих семинара на ту тему, који су израз великог лицемерства друштва које не жели заиста да на прави начин реши проблем насиља.

Захтевамо да Министарство просвете преиспита Закон о основном и средњем образовању и хитно спроведе измене у складу са људским правима, на које се тако често позивају, а која су садашњим законским актима озбиљно нарушена и угрожена.

Школа постаје средина пријатна за боравак преступника и насилника, а непријатна за децу која у њу долазе да би се образовала и васпитавала. Оваква каква јесте, школа ни по чему више није васпитно-образовна установа и зато и није достојна поштовања јавности или бар оног дела јавности који жели да она то и буде: васпитна и образовна установа. То је последица вишегодишњег, па и вишедеценијског урушавања образовног система и крајње небриге за овај базични сегмент друштва који производи кадрове за све друге делатности.

Ово је израз жеље да школа чином граћанске непослушности покуша да врати достојанство и позицију у друштву која јој с правом припада и преузме улогу друштвеног коректива. Само тако школа би представљала пример својим васпитаницима, на који се треба угледати.


Не слажемо се!

проф. Танасије Савић

Нема коментара:

Постави коментар