четвртак, 3. новембар 2016.

Зашто је Бели био розе?

Гостовање др Љубише Прелетачевића Белог (Лука Максимовић), фиктивног лидера "Сармупробониси" (СПН) и одборника грађанског покрета "Бели - Само Јако!", у комерцијално - колажној емисији "Амиџи шоу" на РТВ Пинк, привукло је доста интересовања протеклих дана. У истој емисији нашао се и његов коалициони партнер Небојша Прилепак (Стефан Гајић), а гости Огњена Амиџића биле су и одређене маргиналне личности из света естраде (са дна културне каце), али и Константин Савић, "хит избора у Босни", како су га називали новинари интернет портала.

Оно што је био један од разлога прихватања позива да наши најистакнутији сатирични представници буду део те (унапред смо знали) лакрдије је учешће др Војислава Шешеља, који је отказао, или му је отказано. За председника СРС-а спремљене су посебне методе "разоружавања", а целокупна припрема гостовања је неприсуством Шешеља пала у воду, јер је изгубљен спаринг-партнер ("Судар два доктора"). А планирано је да му господин Бели предложи исцртавање нове сатиричне карте Велике Србије, у коме би се вратили заборављеним "непријатељима" - Мађарима и Румунима, а да граница буде линија Ђер - Солнок - Клуж Напока - Букурешт. Поред тога, Прелетачевић је Шешељу требало да у неколико наврата евоцира успомене на блискост са садашњим премијером, чији је политички отац, али и још низ упечатљивих перформанса. 

Ипак, ништа од тога се није десило и др Прелетачевић је био осуђен да усамљено чека крај саме емисије, док је готово сав простор остављен естрадним ведетама "Пинка", тако да је њеним током сваки гледалац осећао константни трансфер блама. На самом крају, пред камере је стао и Небојша Прилепак, који је неколико пута "пецнуо" и исмејао садашњу власт и њеног најистакнутијег носиоца. Након тога је камера могла да се гаси. Да није било упечатљивог завршетка, ово телевизијско учешће би представљало потпуно губљење времена.


Разлог прихватања да се гостује на телевизији која представља симбол медијског посрнућа протеклих двадесет година је јасан - гледаоци ове телевизије, па и емисије (коју просечно гледа 1 300 000 људи и која иде уживо) су претежно гласачи СНС-а, а сматрали смо да је веома важно да се представимо и људима који не користе интернет, али и онима који имају изражене "кич" политичко-културне навике. Овим наступом смо се приближили тим људима и дали им могућност да бирају између две фарсе које им се дају на избор - оне замарајуће, патетичне и испошћене, која карактерише садашње властодршце, и свеже, оптимистичне и упечатљиве сатире коју нуди др Љубиша Прелетачевић Бели. Нажалост, било је премало простора да се уради нешто више, али добро је да за Белог знају (или смо само подсетили на његово постојање) у свим деловима Србије, у сваком граду, селу и засеоку. Свеприсутан је - а чули смо да један човек тако побеђује на изборима. 


Стеван Влајић

портпарол грађанског покрета "Бели - Само Јако!"

Нема коментара:

Постави коментар