субота, 29. октобар 2016.

Већник објашњава како се бирају директори

Пошто је власт четири пута одбила да нам да информације о томе да ли новоизабрани директори јавних предузећа испуњавају законске услове за такве позиције, већник Бојан Станојевић нам је "објаснио" и зашто је то тако. 



На четвртој седници СО Младеновац, између осталог, бирали су се директори јавних предузећа. У материјалу који смо добили стигао је и извештај Комисије за избор директора јавних предузећа. Ако се сећате, то је она једна комисија у коју су „заборавили“ да нас позову.

Добили смо табелу са бодовима које су добили кандидати у разним категоријама (а) дипломе, б) искуство на пословима за које се захтева високо образовање, в) искуство на пословима у вези са ЈП, г) искуство на организационим и руководећим пословима, д) као и бодови за усмену проверу стручне оспособљености).

Оно што нисмо добили је то на основу чега је Комисија делила бодове. Део са усменом провером је смешан, јер испада да су чланови Комисије стручни да својевољно процене колико је пoдобан сваки од кандидата за директоре јавних предузећа веома разноликих делатности.

Што се тиче осталих тачака, све би требало да су конкретне и јасне. Међутим...

У материјалу који смо добили не стоји ништа о самим кандидатима, па не знамо на основу којих квалификација су добијали бодове за образовање, као и на основу којих радних задатака су добијали бодове за разноразна искуства која морају да имају по Закону - да би били директори јавних предузећа.

Буквално нам је остало да верујемо да је све у реду.

Јесте нам било мало чудно што то нисмо добили заједно са материјалом, па смо тражили да нам се те информације доставе. Пред саму седницу смо добили одговор да су то дужни да доставе само осталим кандидатима, а не и нама смртницима, те стога – не.

И онда је почела седница.

На њој су биле три тачке које су се тицале избора директора ЈП, пошто имамо три јавна предузећа (Комунално, ДИП и Пијаце) и у све три тачке смо коментарисали чињеницу да не знамо на основу чега су додељивани бодови кандидатима, те да ли тадашњи кандидати, а данашњи директори, уопште испуњавају најосновније законске одредбе које регулишу може ли неко уопште бити директор јавног предузећа.

После неколико размена обраћања за скупштинском говорницом и објашњавања теза које сте видели изнад, већник Бојан Станојевић нам је одбрусио, како он то каже, мало слободније, објаснивши нам да морамо бити у власти да бисмо знали баш све око тога како се бирају директори. То је ем бахато, ем нетачно, ем незаконито. Петоминутни снимак тог дела (без преправљања или било каквог сечења) можете чути испод.

НАПОМЕНE:

Посебно наглашавамо да имамо снимак целе седнице, па и тог дела, те да ће сваки покушај спина резултирати избацивањем даљих снимака који ће свакако потврдити ово што је написано изнад и што се може чути и на самом снимку.

Морам нагласити да ми је неизмерно жао што се не чује добацивање током последњег дела нашег обраћања пред сам крај снимка.

Чекали смо оволико времена да би се на петој седници изгласао записник са четврте, те да би снимак постао и формално део записника, па да можемо да га званично затражимо од скупштинских служби - да не испадне како је (не дај Боже) монтирано.

ОВДЕ можете послушати АУДИО СНИМАК

Нема коментара:

Постави коментар