недеља, 9. октобар 2016.

Затишје пред буру

Овај текст пишем из два разлога. Први је чисто информативне природе, а други покушај да се предупреди једна врло лоша пракса.


Дакле, стигао нам је материјал за седницу заказану за 14. октобар 2016. и показао да се неке ствари полако од изузетака претварају у правило. Лоше правило. Идемо редом (напомена: оно ВЕЛИКО је под бројем 5).

1.      Под 1, опште информације. Ова седница ће, уколико не буде неких новости, имати 19 тачака. За СКОРО сваку од тачака смо добили и материјал који даје информације о истима, као и додатни извештај о ревизији у ЈКП. Укупно, до сада 577 страна. Кажем „до сада“, јер нам није достављен материјал за три тачке.

2.      За поменуте три тачке ће нам бити „достављен касније“. Из нашег досадашњег невеликог искуства, то значи да ће нам га дати око 5 минута пре почетка седнице. Наиме, за скоро сваку седницу део материјала смо „добијали касније“ и то “касније“ је УВЕК било буквално пред саму седницу. На то имају право, уколико из неког разлога нису могли да обезбеде материјал на време, али је некако чудно да баш тако често не стигну да скупе материјал, а посебно имајућиу виду за које тачке материјал овога пута касни без образложења. О томе за минут. Пре тога само да напоменем да их нико не приморава да седницу закажу пре него што нам обезбеде материјал на основу кога треба да се информишемо о темама о којима се очекује да гласамо. Када се то први пут десило, мислили смо да нису стигли. Следећи пут јесте било мало глупо, али 'ајде. Е, сада је већ безобразлук.

3.      Прва тачка за коју нисмо добили материјал је под бројем 15. Име јој је „ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ОДЛУКЕ О БУЏЕТУ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ ЗА 2016. ГОДИНУ“. Ко се не сећа забаве око изгласавања буџета, може да се подсети кликом на овај линк. Дакле, овога пута смо ускраћени за материјал о једној од најбитнијих ствари за једну општину. Такође, материјал за буџет тешко да ће бити у пар речи, тако да ће нам, будемо ли га добили пред саму седницу, бити ускраћено време за анализу, а тиме и спречена свака могућност за конструктивну расправу. Пазите, заказана седница, а предлог одлуке о буџету није спреман.

4.      Друга тачка за коју нисмо добили материјал је под бројем 17. Име јој је „ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ОДЛУКЕ О МЕСНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА И ДРУГИМ ОБЛИЦИМА МЕСНЕ САМОУПРАВЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ“. У наслову не пише све, али постоји велика могућност да се тиче онога о чему сам већ писао у тексту о буџету. Наиме, вероватно ће се мењати начин избора чланова савета месних заједница. Проблем је у томе што, када сам на тој претходној седници покренуо питање недостатка средстава за изборе МЗ, председник општине Владан Глишић ми је ноншалантно добацио да је ту све у реду. Е, крајњи рок за изборе за чланове савета МЗ је 90 дана после конститутивне седнице, илити 20. септембар. Данас је 9. октобар. Биће да се мало касни, а ми ни материјал нисмо добили.

5.      Трећа тачка за коју нисмо добили материјал је под бројем 19. Име јој је (ПАЗИ САД) „ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА КОЈИМ СЕ ОБАВЕЗУЈЕ ЈКП „МЛАДЕНОВАЦ“ МЛАДЕНОВАЦ ДА ИНФОРМИШЕ ГРАЂАНЕ МЛАДЕНОВЦА О РЕЗУЛТАТИМА АНАЛИЗЕ ВОДЕ ИЗ МЛАДЕНОВАЧКОГ ВОДОВОДА“. Хтео сам да пишем текст о расправи око воде и после претходне седнице, али сам решио да сачекам да се читава прича заврши, па онда. Онда се десило и оно тумачење којим су ботови махали, али сам се и тада суздржао да им не одговорим. Ипак је неким стварима место на седницама. Испоставило се да је то одлична идеја. О самом „квалитету“ (тужно погрешна реч) воде, као и о лицемерју којим се владајућа већина вадила пошто су одбили наш предлог ћемо причати другом приликом. Оно што је забрињавајуће је следеће.

Ово је нешто што су знали да ће урадити још од претходне седнице, па није могуће да нису имали времена да саставе предлог. Где је, онда? Поменути Владан Глишић је то чак и најавио у изјави за медије којом је невешто покушао да објасни да су одбијањем да кажу народу када вода за пиће има много више штетних супстанци него што је то дозвољено законом, у ставри хтели да „едукују“ нашу групу зато што, како он каже, наш предлог није био задовољавајућег формата, што никако није тачно. Наш предлог су, као и све друге, укључујући ових 19 па и овај њихов који, ето „случајно“, нисмо добили, а) саставиле скупштинске службе; б) прошао је скупштинску процедуру; в) на почетку седнице је и владајућа већина са лично њим на челу гласала да тај предлог буде тачка дневног реда; г) ако је већ било проблема, као што није, могли су то да реше амандманом на лицу места. Нису. Дакле, није до форме, нити до едукације нас неуких, већ до њиховог политичарења за које су имали дрскости да нас оптужују.
Свело се на то да Младеновчани у периоду између две седнице нису били обавештени о квалитету воде само да би владајућа већина добила прилику да покуша да се оправда за неопевани безобразлук са претходне седнице.

Зашто нисмо добили материјал? Не знам, али ако њихов предлог буде исти као наш, свакако ћемо гласати за њега. Суштина је у обавештавању људи. Ако буде прескочено нешто око начина обавештавања, или пак обавеза када се деси да вода није одговарајућег квалитета, онда ћемо већ кренути у расправу, предлагати амандмане и, ако баш не буде решења, гласати против.

Од тог тренутка очекујем да почну напади како смо ми одбили њихов предлог само зато што је њихов (као што они јесу одбили наш), а вероватно ће се максимално трудити да скрену пажњу са евентуалних промена у предлогу. Ево, јавно сам рекао да ћемо гласати ЗА предлог, уколико буде исти као наш. Толико о томе за сада. О води другом приликом. Тек ту има свашта да се каже.

6.      Није још крај. Наиме, када се постави одборничко питање, надлежни имају законски рок до следеће седнице да нам одговоре на њега. До сада је пробијено неколико рокова када се говори о питањима која се тичу трошења новца за изборе. Председник Општине Владан Глишић је опет ноншалантно добацио да ћемо добити одговор у „законском року“ неких пола сата пошто је тај законски рок истекао. Такође, дао је образложење да је то све већ припремљено и да свакако није проблем, па можда касни зато што су службеници били на одмору. Данас је 9. октобар и, погађате, одговор нисмо добили. Колико траје тај одмор?

Такође, и даље не знамо на шта се односи цифра од 3 448 442 динара у буџету, о чему смо причали после исте оне „буџетске“ седнице.

7.      Четири пута смо тражили да нам се доставе информације о начину бирања директора јавних предузећа, пошто имамо основане сумње да ту није било све по закону, као и законско право да знамо све о томе. Већник Бојан Станојевић нам је са скупштинске говорнице чак рекао да морамо да „скупимо још мало гласова и да будемо власт“ да бисмо знали баш све, што је ем безобразно, ем нетачно, ем незаконито. Пошто ме је већ једном оптужио да лажем када је ово у питању, па му скрећем пажњу на то да имамо аудио снимак седнице који је савршен доказ да нисам лагао. Рекао је БАШ ТО. Разлог зашто још није објављен је тај што чекамо да се на овој седници усвоји записник са претходне (стандардна процедура), па да онда и званично тражимо снимак (који је до сада увек био део записника – надам се да неће бити преседана сада). Уколико се неким чудом буде десило да се тај снимак не слаже са оригиналним, тек онда ће бити забаве.

Овај текст сам писао да бих припремио терен за политикантски хаос који мислим да нас очекује. У тексту много тога није речено, а главне теме (вода) се нисмо ни дотакли. Такође, надам се да ћемо добити материјал већ сутра (што је већ после законског рока), те да ћемо имати времена да га пређемо како треба. Уколико се то не буде десило, тражићемо одлагање седнице да бисмо могли да видимо о чему се ради у материјалима који су, ето опет, окаснили. Е, сад, ако материјал добијемо пред саму седницу, а они не дају одлагање, мислим да је свима јасно да се ради о класичној опструкцији.

Бранислав Сјеран, одборник грађанског покрета "Бели - Само Јако!"

Нема коментара:

Постави коментар