субота, 20. август 2016.

Докле смо стигли?


Од конституисања Скупштине ГО Младеновац прошло је тачно шездесет дана, од самих избора готово четири, а од настанка пројекта нешто више од пет месеци. Текст који следи је покушај да се хронолошки саберу сви битни догађаји и оцени колико је покрет "Само Јако!" остао принципијелан идеалу грађанског друштва и "убијања" политике какву познајемо. Поред тога, биће речи и о мотивима оних који у овом пројекту и учествују, док разумевање начина на који је остварен успех у Младеновцу и освојена могућност да се утиче на јавни живот може постати пример - парадигма другим општинама у Србији. Да би се дешавања и последице схватиле у целости, најбоље је обрадити их по целинама, од настанка до данас.

'Oћемо ли на изборе? 'Оћемо!


На питање новинара "како се све десило" увек одговарамо искрено - почело је банално. Након успешног снимања једног контроверзног треш серијала, уходана четворочлана екипа коју смо чинили Лука Максимовић, Стефан Гајић, Јован Величковић (монтажер, фотограф и веома битна карика "из сенке") и ја као потписник ових редова, одлучила је да 16. марта конкретизује идеју о фиктивној политичкој опцији, у којој је сабран сав ужас који нас је задесио од увођења вишестраначја. У време потпуног осиромашења локалне политичке сцене (а и републичке, разуме се), у ситуацији бесмислености избора између једне као тврђава јаке интересне творевине и раштркане, делом компромитоване опозиције (која је на изборима учествовала била без икакве шансе да оствари озбиљан резултат), одлучили смо се да будемо алтернатива. 

Недуго након првог сета фотографија и промотивног спота (у коме су улоге узели и аутентични "телохранитељи" Владимир Терзић и Милан Милутиновић) екипа је проширена новим сатиричним ликовима које су медији касније прилично обрађивали (кум Ајкула - Петар Поповић, синовац Марко - Никола Јовановић, Гордан Веснић - Давид Чичић). Већ око 25. марта смо осетили да експлозија на друштвеним мрежама готово сигурно може резултирати преласком цензуса и да се енергија која је пробуђена не сме тек тако протраћити. 

У том тренутку долази до кључног корака - одлучили смо да изађемо на изборе и људима понудимо две платформе које чине једну целину - са једне стране, сатиру која ће људима личити на оно што су имали прилике да виде у последњих деценију и по, а са друге, озбиљну грађанску опцију састављену од пристојних, образованих, у политици неактивних Младеновчана. 


Ко су одборници?


Носилац листе, магистар Љубиша Прелетачевић Бели (Лука Максимовић) и његов фиктивни коалициони партнер Небојша Прилепак (Стефан Гајић) наставили су да пародирају политичку сцену и у самој Скупштини ГО Младеновац. На замерке конкуренције да то место служи за озбиљан рад одговарамо убедљиво - Бели и Прилепак су легитимитет за улазак у локални парламент добили управо таквим понашањем, које итекако "иде на живце" носиоцима власти у граду. Они играју своје улоге сатиричних ликова који указују на пропусте власти и њихов  грађански активизам се састоји управо у томе. 

На другој страни, али у оквиру исте одборничке групе, имамо десеторо грађана Младеновца чије су улоге потпуно другачије. Ана Стојановић, Бранислав Сјеран, Зоран Петричић, Владимир Трипковић, Станислава Благојевић, Милош Јеремић, Бојана Вукомановић, Владан Добричић, Јасмина Грбић и Јована Илић од 20. јуна ове године, када је конституисана Скупштина, веома марљиво и са посебном пажњом обрађују теме које се тичу дневног реда, или предлажу нове. Грађанима смо осветлили многе одлуке и затражили транспарентност јавних конкурса, како би људи могли да оцене да ли су они страначка фарса или непристрасни избор независне Комисије, заснован на одређеним критеријумима. Деловање опозиције је сведено на контролу и предлагање, па је у том смеру постављено неколико "крупних" одборничких питања која садрже педесетак потпитања (О изборним комисијама, Туристичкој организацији Младеновца, исправности воде и "Метропаркингу"). На нека од ових питања пристигли су одговори, а изналажење решења уследиће наредних месеци - будући да су теме које су покренуто изузетно сложене и значајне за грађане. Поред тога, договарају се и "ситне" акције са грађанима (паркинзи за бицикле и још пар инфраструктурних пројеката које је уз добру организацију и вољу могуће одрадити и без помоћи власти). 

Ваља истаћи да је накнада за одборнички рад у Скупштини ГО Младеновац симболичних 3.000 динара (три хиљаде динара) МЕСЕЧНО - не пријају нам релативизације, неоснована поређења са људима на власти и њиховим интересним деловањем и приче о "ухлебљивању". Баш због оваквих ствари, за одборнике смо бирали људе од интегритета, који немају егзистенцијалних проблема и могу да се изборе са притиском. За два месеца су доказали своју независност и конструктивност, а у будућности се очекују и много конкретније ствари. Зато они на свој мандат не гледају као на "џокер" који може послужити за тражење посла у државној/општинској администрацији, већ као на могућност да јавно изразе своје мишљење и у границама статутарних могућности (тренутно као опозиција) утичу на живот грађана. Најбоља илустрација ове тврдње је прошла скупштинска седница - од 36 одборника владајуће коалиције, само је троје излазило за говорницу, док је тог дана у расправи учествовало шесторо од 12 одборника "Само Јако!".


Резултати избора и обећано/испуњено


Освојен је знатно већи број мандата него што је очекивано, а 20% и статус најјаче опозиционе опције већ на изборном дебију, уз минималне трошкове и 38 дана деловања - изненадили су Младеновчане, конкуренцију, али и нас саме. Тај резултат више говори о засићењу људи актуелним системом и партијама него о нашем квалитету, који се тек треба доказати. Потрудили смо се да испунимо сваку ставку неформалне политичке платформе којом смо се непосредно пре избора водили. На приче о продаји одборника, договореним коалицијама, суми новца коју су појединци примили одговорено је такође убедљиво - одборничка група грађанског покрета "Само Јако!" је и након избора остала целовита, принципијелна, уз одбијање неколико "непристојних" понуда. Онима који те приче креирају нејасно је да мотив нечијег активирања не мора бити директна лична корист, управо јер своје мотиве приписују нама. Такви људи не разумеју да се итекако може профитирати и индиректно, на дуже стазе - професионалном афирмацијом у сфери маркетинга, промоције, видео/аудио продукције или политичке теорије, али и личним задовољством јер се у својој средини ради нешто добро и хиљаде људи то са посебном пажњом прати. 


Шта даље?


Очекује нас врућа јесен и много активнији период од овог летњег, јер је и сам грађански покрет у фази консолидације и тражења најефикаснијег начина да се испуни циљ - стварање грађанске власти компетентних људи, засноване на начелу индивидуалне одговорности и јасних вредносних критеријума.

Из много разлога је актуелном политикантском моделу неопходно „доскочити“, а то се сигурно не може учинити коришћењем конвенционалних метода. Потребно је још минимум неколико страница да се детаљније објасни како је то могуће урадити, а овде се могу извући само одређене цртице. Грађански покрет „Само јако!“ ће уз помоћ стручњака из области јавне управе и планирања развоја градова до 1. новембра саставити два стратешка документа која се тичу покушаја суштинских промена – „План реорганизације општинске управе“ и „Упутство за грађанско освајање власти“. Уз постављање одборничких питања, покушаја да се понуде одређена решења проблема грађана (тренутно је фокус на „Метропаркингу“) – ово ће бити начин на који ће деловати организација која се представила као оригинални ПОКРЕТ за промене, а не стандардизована политичка странка. Фокус ће пре свега бити на интерној персонализацији изборног система и увођењу јасних критеријума за избор већника – кандидати за ова места ће бити представљени пре самих избора, како би грађани знали директно за кога гласају – што никада до сада нису имали прилике. У Општини која има 53 хиљаде становника, могуће је разабрати неколико грађана који ће јавности бити познати као људи од интегритета, образовања и радног искуства – након избора потпуно слободних да у складу са тим особинама обављају поверене послове у извршној власти. 


Хоћемо ли се покренути? Чини се да више нема времена за чекање.

Нема коментара:

Постави коментар