среда, 13. јул 2016.

Шта би власт са опозицијом?

Добро је што су се све политичке партије у Србији сложиле са нама одборницима из групе Бели – Само Јако, онда када смо ставили департизацију и доследност у друштвеном и политичком деловању у први план. Изгледа да смо сви на истој страни јер нисам чуо ни једног политичара у нашој држави да се залаже за страначко запошљавање, корупцију и опструкцију правосудног система. Ипак, наш лидер магистар Љубиша Прелетачевић Бели искаче из тог обрасца, отворено се залажући за прелетање и корупцију коју то прелетање обавезно доноси са собом. Будући да нас то чини сасвим другачијим на политичкој сцени Србије, нисам сигуран како ће по том питању деловати нова власт, чије конкретне потезе и смернице чекамо још од њихове историјске победе 24. априла.


Да сам ја добра власт, једва бих дочекао јачање овакве грађанске опције. Слушао бих како се буне, стално нешто траже и измишљају, и све бих им пустио по вољи. Хоћете да не шаљемо тоне папира пре седница, него да материјал шаљемо електронском поштом? Може. Хоћете да се бавите буџетом 10 дана, а не само 2 дана? Може. Хоћете да испитујете квалитет воде? Ма, може, ионако није добра скоро нигде у нашој држави. Хоћете да предлажете пројекте? Може.  Да сам добра власт све бих то дозволио, па ако се покажу добри, имали бисмо заједничку корист, а ако не успеју, постали би историја сами по себи. Да сам добра власт не бих се плашио утицаја који имају на друштвеним мрежама и не бих стрепео да ли ће једног дана прерасти у озбиљну политичку претњу, јер су они сувише разнолики да би се бавили политиком на онај начин на који то раде странке. Они су ипак само грађани окупљени око идеје праведнијег друштва. А то је оно друштво за које се залажемо и сви ми, "озбиљни" политичари. Зар нисте никада чули наше предизборне говоре?


С друге стране, да сам лоша власт - не бих имао никаквог разумевања према њима. Ма, какав Бели, какви бакрачи, што неко рече. У кратком року бих ја са њима завршио. Прво бих пустио пар месеци да видим да ли ће сами да се распадну. Ту и тамо бих им убацио неки проблемчић, гледајући како се расправљају око тога. Да сам лоша власт, и да ми овај први, благи приступ не успе, морао бих да предузмем неке драстичније мере. Прво бих покушао да им откинем неколико одборника „озбиљним пословним понудама“ и да их сведем на прелетаче, као и све остале. Идеално би било некога од њих убацити у општинску власт, још у старту. Ако то не бих успео, то би за мене, лошу власт, већ био озбиљан ударац. Не волим када неко испуњава предизборна обећања, када већ моји људи то не могу. Лоша власт увек зна како просечан грађанин реагује суочен са реалним претњама и проблемима. Следеће што бих урадио било би ударање на посао чланова породице ових „непослушних грађана“, ударање на егзистенцију. Ако већ неће да поклекну због себе, урадиће то због неке ближње особе. Наша држава је највећи послодавац, тако да бих искористио финансијске пипке који допиру скоро до сваке породице у Србији. Међутим, ако ни то не би дало резултате, онда бих показао сву креативност лоше власти. Није то ништа ново. Ако нигде другде, гледали сте то бар на филмовима. Нема боље тактике од доброг и лошег полицајца. Када ти овај лош подметне неку незгодну ситницу, само „договор“ са добрим полицајцем може да те заштити од неизбежног суноврата. Креативност лоше власти је ограничена, али свакако делотворна. Дискредитација противника путем режимских медија скоро увек даје резултате.

После ових неколико хипотетичких примера можемо да осетимо која власт води друштво прогресу уз непрестани дијалог и трзавице, а која има брзе „резултате“ и сигурну пропаст. Да ви бирате каква ће бити власт, коју бисте изабрали?

Нема коментара:

Постави коментар