петак, 1. јул 2016.

Крхка владајућа већина изгласала буџет "по хитном поступку"


На другој седници новог сазива Скупштине, одржаној 30. јуна, усвојен је буџет ГО Младеновац за 2016. годину, али је изгласано и још седам решења и одлука које су се нашле на дневном реду. Одборничка група "Бели - Само Јако!" наступила је са десет одборника - оправдано су били одсутни шеф Владимир Трипковић (кога је јуче на том месту мењала Станислава Благојевић) и Дивна Пешкир, чији ће мандат преузети 13. на листи кандидата нашег покрета на овогодишњим изборима - Јована Илић.

На почетку седнице утврђен је кворум који је дао 41 одборник. Након тога Скупштина је прихватила да у записник уђе образложење Стефана Гајића (Небојше Прилепка) о томе зашто је гласањем подржао владајућу већину (за неупућене: након гласања за говорницом је изјавио како је то урадио јер се конституисана власт састоји управо од прелетач(евић)а, на које је овим гестом алудирао. Математички је овај глас био потпуно небитан, али је послужио као интересантан перформанс и указивање на владајући политички дискурс.)

Након тога, одборник са листе "За праведни Младеновац", Жељко Бркић, затражио је поновно утврђивање кворума. Сви одборници опозиције су у том тренутку изашли из сале, а поновним пребројавањем избројано је 27 одборника - недовољно за рад и усвајање буџета. Законски исход овакве ситуације био би прекид буџетске седнице, увођење Привременог органа и понављање избора, што је био пут који је наша одборничка група изабрала. Ипак, након дуже паузе и још једне неуспеле прозивке, владајућа већина (у том тренутку мањина) "налази" још једног одборника и заседање се наставља.



Пре сама расправе о буџету, одборници грађанског покрета "Само Јако!" су протестовали јер је обиман скупштински материјал достављен свега два дана пред најважнију седницу ове године (по Пословнику најмање 7 дана пре седнице). За два дана је немогуће целовито и пажљиво растумачити сваку буџетску ставку, тако да ни одборници владајуће већине нису могли да буду у потпуности упућени у оно што усвајају. Стручне службе су известиле да је "због истицања одлуке о привремном финансирању (30. јун) било неопходно одржати седницу на којој ће се усвојити буџет како би општина нормално функционисала, те да је због тога цео процес, па и подела материјала, убрзан".



Oвогодишњи буџет износи укупно 715.131.733,00 динара од чега буџетска средства чине 561.737.415,00 динара, а остатак од 153.394.318,00 динара отпада на средства из осталих извора.

Став одборничке групе "Бели - Само Јако!" везан за овакав след догађаја и само гласање о буџету је јасан. ПРОТИВ смо неозбиљне праксе да се буџет усваја по хитном поступку, немогућности опсежне анализе и неблаговременог добијања материјала. На самој седници, наши одборници Бранислав Сјеран и Милош Јеремић, критиковали су неколико тачака (избори у месним заједницама, износи намењени Спортском центру и Туристичкој организацији), али ћемо у наредном периоду свакако водити строгу контролу реализације сваке ставке буџета.



Главни кривац за то што је конститутивна седница сазвана тек 20. јуна, чак два месеца након избора и освајања већине је Владан Глишић (СНС), председник ГО Младеновац, који је тиме другу седницу и важну расправу о буџету довео у временски цајтнот. Страначка превирања и двомесечне преговоре око расподеле функција унутар широке владајуће коалиције групе странака око СНС, СПС, ЈС, СДС и ЛДП, Глишић је ставио испред општег интереса грађана и конструктивне расправе о буџету, после које би се могло евентуално доћи и до ефикаснијих алокацијских решења него што је то јуче био случај. 



Довођење одборника (а посебно опозиције) пред свршен чин, самовоља и бахатост коју је на седници показао, учврстили су наш став зашто је Владан Глишић неподобан за функцију председника ГО Младеновац. Досадашњи аргументи су се тицали његове проблематичне политичке прошлости, будући да му је ово четврти мандат да партиципира на највишим општинским функцијама (као кандидат УРС-а био је председник Скупштине ГО Младеновац од 2009. до 2012. године, у периоду 2013-2014 био је члан Већа у власти бившег председника општине Дејана Чокића (ДС), а од 2015-2016 председник Привременог органа, док пре десет дана није изабран за председника ГО Младеновац). Ово су чињенице на које ћемо тренутног председника ГО Младеновац подсећати сваки пут када помене "наслеђено стање и дугове које је оставила претходна власт".

Грађански покрет "Само Јако!" поздравља декларативно јавно расписивање конкурса за директоре младеновачких јавних предузећа и даће допринос у објављивању сваког конкурса, како би се на исти пријавило што више квалитетних људи из града. У таквој атмосфери, биће мање могућности да дође до одабира заслужних страначких војника без озбиљних квалификација, а да јавност на то не реагује. Успостављање јасних вредносних критеријума и притисак јавности су наши адути за будућност.



Поред свега, критикована је пракса да се гласа за предложене чланове конкурсне комисија и комисије за јавна признања без икаквих података о њима. Морамо нагласити да критика није упућена људима који су именовани у те комисије (сопственом анализом смо оценили да су у питању углавном угледни грађани Младеновца, а чланство у ретроградној владајућој партији не узимамо као критеријум за оцену њихове стручности, јер се према свакоме односимо директно и персонално). 



У Комисију за спровођење конкурса за именовање директора локалних јавних предузећа чији је оснивач именовани су Мирјана Симовић, председник и чланови Спасо Јањић, Јован Милак, Милорад Павловић и Сања Ђурђевић.



Комисију за јавна признања ће сачињавати Наташа Јовановић, председник (заменик Бранко Милорадовић), члан Јасмина Чабрило (заменик Снежана Живанић), члан Жељко Ивковић (заменик Дејан Ивковић), члан Дејан Степановић (заменик Горица Ђорђевић) и члан Снежа Павићевић (заменик Снежа Јањић).



Одборнички мандати су потврђени Данијели Танасијевић, Владимиру Марићу, Горану Јовановићу, Горици Ђорђевић, Мирјани Ђорђевић и Михаилу Глишићу.

На предлог нашег одборника Милоша Јеремића, договорено је да се одборницима који то желе убудуће скупштински материјал доставља електронским путем, што ће свакако повећати ефикасност и уштеду у раду Скупштине. Морамо се прилагодити чињеници да је 2016. година - за ову седницу је одштампано хиљаде и хиљаде страна, обиман скупштински материјал је курир одвозио свакоме од 55 одборника на кућну адресу, а све је то плаћено из буџета ГО Младеновац.
 

До следећег скупштинског заседања, одборничка група грађанског покрета "Бели - Само Јако!" поставиће још низ одборничких питања и покренути неколико важних тема/акција од директног интереса за грађане Младеновца.

извор: mladenovac.rs

5 коментара:

  1. Анониман2. јул 2016. 12:57

    Dostavljanje skupstinskog materijala u elektronskoj formi je mogucnost koja je postojala pre predloga gospodina Milosa Jeremica. Ruzno je da sebi pripisujete zasluge koje nisu vase, izgleda da ste vec pokupili neke manire dosadasnje politicke prakse. Postajete isti kao i svi ostali.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман2. јул 2016. 18:26

      Зашто је предлог усвојен ако је таква пракса већ била регулисана и успостављена, не разумем?

      Избриши
  2. Ma bas je to primer manira dosadasnje politicke prakse i nacin da se postaje isti. Izgleda da ljudi bas zele da neki budu isti pa daj sta das od argumenata, ako ih nema izmisli ih.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман2. јул 2016. 23:34

      Izgleda da po Vama dokaz da neko govori lazi, namerno i u svoju korist, kako mu odgovara ne znaci da je taj neko lazov i manipulator? Dobro je da po svaku cenu branite funkcionisanje SNP-a, cak i kada se bave politikom na necastan i neprimeren nacin...onome sto predstavljaju ili su se trudili da pokazu da predstavljaju...

      Избриши
    2. Анониман3. јул 2016. 20:28

      Опа, већ сте их се поплашили, а тек се кренуло :)

      Избриши