понедељак, 27. јун 2016.

Непринципијелна коалиција и владавина лојалних

Неколико битних догађаја обележило је први радни дан младеновачког парламента - конститутивну седницу одржану у понедељак 20. јуна. Грађански покрет "Само Јако!" учествоваће у раду Скупштине ГО Младеновац са 12 одборника, након освајања 20% гласова на претходним изборима - и то као најјача опозициона снага.

Пре свега, ваља поћи од факата везаних за формирање нове власти: Њу ће чинити широка коалиција чији је стожер група партија окупљених око Српске напредне странке. Они су освојили 29 мандата и након избора су могли да формирају самосталну већину, али су се одлучили за "појачање", тако да ће уз четири одборника СПС-ЈС и три одборника СДС-ЛДП већину у Младеновцу чинити најшира и најшаренија коалиција икада. Оно што је битно за грађане - најзначајнија места заузеће људи којима ово није први пут да партиципирају у власти.

То што су странке окупљене око СНС, али и СПС-ЈС, СДС и ЛДП, извршиле сурову манипулацију над сопственим бирачима тиче се искључиво политичке будућности људи који су доносили такве одлуке, али и њихових бирача који су на више начина озбиљно преварени. Наша обавеза је да овакве догађаје осветлимо и интерпретирамо грађанима.

У ситуацији страначке хаотичности и постојања више струја, младеновачки СНС није смео да ризикује формирање власти "танке већине", па ће у одборницима СПС, ЈС, СДС и ЛДП имати много лојалније савезнике него међу сопственим незадовољним представницима.

Сама одборничка листа странака окупљених око СНС препуна је мањкавости која доказују траљаву политичку праксу и дефицит одговорности: Назив листе садржао је искључиво име председника Владе Србије, који је својом препумпаном популарношћу требао да је "погура", а Драган Вукадиновић, цењени привредник и власник млекаре "Границе", постављен је за њеног носиоца. Вукадиновић, на конто пристојне репутације, био је један од катализатора гласова СНС-а, а сада је склоњен на протоколарну функцију председника Скупштине ГО Младеновац. На одборничкој листи СНС-а нашло се још доста уважених грађана (што је било велико изненађење и за потписника ових редова) који су у данима након конституисања власти или разбацани по маргиналним комисијама и одборима, или у потпуности скрајнути, без реалне могућности да учине било шта опипљиво. Они који ће одлучивати о судбини Младеновчана стари су политички зналци, што је добро за њих саме, али не и за грађане.

Владан Глишић (СНС), дугогодишњи политички радник, биће председник ГО Младеновац. Он има значајну политичку предисторију, јер је као кандидат УРС-а био председник Скупштине ГО Младеновац од 2009. до 2012. године, а у периоду 2013-2014 био је члан Већа у власти бившег председника општине Дејана Чокића (ДС). О владавини гарнитуре у којој је учествовао као већник говори као да сам није заузимао значајно место у њој. Зато га морамо подсетити - у љубави и политици нема "clear history". Након трансфера у СНС, београдским властима се представио као лојалан намештеник, па је изабран и за председника Привременог органа пре годину дана. Ово тело је водило ГО Младеновац и након истека мандата, а за кршење закона, вишемесечну нелегитимну власт и нерасписивање избора одговоран је пре свега Никола Никодијевић, председник београдске Скупштине. Због свега овога, Владана Глишића сматрамо неподобним за најважнију и највишу функцију у граду.

За заменика председника ГО Младеновац изабран је Милун Станојевић (СПС), дипломирани машински инжењер, дугогодишњи функционер ове партије, бивши генерални директор концерна "Петар Драпшин" и власник приватне фирме за извоз производа моторске индустрије домаћих произвођача. Ипак, из добро обавештених кругова сазнајемо да би Станојевић то место могао да препусти партијској колегиници Мирјани Ђорђевић. Овакав потенцијални исход представљао би легалну превару гласача СПС-ЈС. Станојевић би се у том случају придружио Драгану Вукадиновићу у алеји политичких украсних биљака, док би кључне функције заузимали вредни страначки војници.

У Веће ГО Младеновац изабрани су Саша Вићентијевић (ЈС), Бојан Станојевић (СНС), Сузана Васић (СНС), Гордана Димитријевић - Бјеличић (СНС), Горан Спасојевић (СНС), Вељко Лукић (СНС), Зоран Јоцић (ПС), Богдан Вуксановић (СДС) и Дејан Степановић (СДСС). Свакоме ко познаје политичке прилике у Младеновцу јасно је да су места већника представљала главну награду у постизборној расподели колача. Сам списак већника прочитан је збирно - без њиховог именовања у одређени сектор, нити било каквог плана рада, што додатно појачава утисак политичког намиривања, без реалног освртања на кадровска решења. Ишчитавање штурих биографија већника није допринело промени таквог размишљања (осим Дејана Степановића, новог лица у локалној политици и човека садржајне биографије), па су као квалификације за места "општинских министара" навођени познавање "Microsoft office" пакета, завршени семинари, чланство у партији од оснивања, љубав према животињама, возачка дозвола Б и Ц категорије, мањинска националн
а припадност, брачни статус и број деце, а међу већницима доминирају дипломци Београдске пословне школе, али и студенти приватних факултета без радног искуства. 

Након оваквог следа догађаја, грађанима је јасно да коалиција око Српске напредне странке, удружена са СПС-ЈС и СДС-ЛДП, није одступила, нити се за милиметар померила од политичке праксе засноване искључиво на кадрирању заслужних и вештих "играча", потпуно занемарујући интересе Младеновчана за компетентном влашћу људи од личног интегритета, знања и искуства. Због тога све приче о наводном бољитку представљају демагошке флоскуле које једни те исти људи годинама "врте у круг".

Одборници грађанског покрета "Само Јако!" гласали су против оваквих решења. Стефан Гајић (Небојша Прилепак)
гласао је за избор Владана Глишића за председника ГО Младеновац, али и свих већника, а за говорницом је изјавио како је то урадио јер се конституисана власт састоји управо од прелетач(евић)а, на које је овим гестом алудирао. Математички је овај глас био потпуно небитан, али је послужио као интересантан перформанс и указивање на владајући политички дискурс.

Грађански покрет "Само Јако!" ће пред следеће изборе
предложити кандидате за председника ГО Младеновац и целокупно Општинско Веће, ПРЕ САМИХ ИЗБОРА, и то по следећим, уговорно дефинисаним критеријумима:

1.  од 30 до 55 година старости 
2. диплома једног од факултета Универзитета у Београду (чије се усмерење подудара са одељењем које ће им бити поверено), 
3. нестраначки  
4. професионалан кадар са искуством – из редова слободних, политички неактивних грађана. 

Младеновчани би унапред били упознати са сваким детаљем, именом и презименом оних који би чинили грађанску управу евентуалним доласком на власт, како их након конституисања исте не би дочекала непријатна изненађења (нешто слично овонедељним дешавањима нпр.)

Људи овог кова биће бирани и за директоре јавних предузећа, која више неће бити полигон за скупљање сигурних гласова и запошљавање активиста партије која је на власти у том тренутку. Одборници би оваквој грађанској управи дали на располагање четворогодишњи мандат да без трзавица воде град у оквиру својих компетенција, уз прихватање индивидуалне одговорности. Домети локалне самоуправе у централистичком систему власти, какав данас постоји, нису велики - располаже се ограниченим буџетом, док су у фокусу комунални проблеми, "ситне" теме и одлуке које без проблема може доносити и технократска, професионална и грађанска власт, без подршке републичке страначке централе и масивне страначке војске коју треба намирити.

2 коментара:

  1. Teško će Bam biti da to sprovedete u delo... U ovoj siromašnoj zemlji 95% se vodi ličnim interesima a ostali 5% koji bi stvarno mogli nešto lepo da urade - nezvanično su proglašeni "ludacima i izlapelima". A meni drago što sam u tih 5%! Pa na moje pitanje :zašto u mladenovackoj opštini i školama se ne sprovodi akcija "Čep za hendikep" - pogledaše na mene kao......i objasnili da za to trebaju posebni dopisi i glasanje??! Sve sam odmah ukapirala i organizovala akciju sama u našoj ulici-bez dopisa...za šta imamo zahvalnicu Udruženja paraplegičara i...PONOSNI SMO!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Богдане те
    Ребаланс ми твој телефон због председника кућног савета

    ОдговориИзбриши