субота, 21. мај 2016.

ОБАВЕШТЕЊЕ ПРИМАОЦИМА НОВЧАНЕ НАКНАДЕ У СЛУЧАЈУ НЕЗАПОСЛЕНОСТИ

Уколико сте у току последње три године примали новчану накнаду у случају незапослености коју исплаћује Национална служба за запошљавање (тзв. Биро за запошљавање), због грешке у обрачуну, Биро вам је исплаћивао између 1,700 и 2,900 динара МАЊЕ за сваки месец појединачно. Имајући у виду да се поменута накнада исплаћује најмање три месеца, а највише 12, простом рачуницом долазимо до тога да су корисници оштећени за најмање 5,100 динара, а највише за 34,800 динара.




Разлог због кога је покретање поступка за повраћај новца (даље увећаног за одговарајуће затезне камате) ограничено на оне који су примали накнаду током последње три године је тај што по закону овај случај застарева после три године.


До грешке је дошло због тога што је Национална служба за запошљавање висину накнаде обрачунавала на основу просечних часова рада, а не стварног, променљивог фонда радних сати у месецу за који се врши исплата.

Како доћи до новца који вам Биро дугује?

Прво, препоручљиво је ангажовање адвоката. Даље, без обзира на то да ли се одлучите на ангажовање правног заступника, биће вам потребни следећи документи:


1.                  Потврда о примању накнаде узима се у Бироу за запошљавање

2.                  Листинг о примању накнаде узима се у Поштанској штедионици
3.                  Фотокопија радне књижице (са страницом на којој је уписан стаж осигурања за време трајања новчане накнаде)

Сваки од ових папира је БЕСПЛАТАН и добија се у истом дану у коме сте поднели захтев.

Уколико су вам потребне даље информације, или уколико имате неких недоумица, пишите нам  на имејл адресу belisamojako@gmail.com


3 коментара:

  1. Pod uslovom da se ne angazuje advokat, a kada se pribave sva tri navedena dokumanta, sta dalje? Kde i kome se obratiti? PoZz!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Мораћете да поднесете тужбу у сваком случају. Ако Вам је олакшавајућа околност, адвокат не би требало да узима ништа, или врло мало, пошто ће наплатити своје трошкове од друге стране. Ипак, то зависи од сваког адвоката појединачно, али то би требало да је пракса. Уколико имате још питања, молим Вас пишите на belisamojako@gmail.com пошто се може десити да не видимо коментаре овде.

    ОдговориИзбриши