четвртак, 21. април 2016.

ГРАЂАНСКИ ПРОГЛАС


Након више од месец дана кич политичке кампање, стварања култа личности човека натприродних моћи, прилагођеног менталитету овог подручја - дошло се и до самог краја изборне кампање. Грађански пројекат "Бели - Само Јако!" је у сатиричном смислу оправдао очекивања, непрестаним исмевањем начина партијског деловања, са акцентом на најгору врсту популизма и скривања иза фигуре једног човека. Уопштавањем, невероватним и непрецизним обећањима, непрекидном сензацијом и наводним успесима, перманентним пропагандним бомбардовањем, прикривени су празнина, манипулација, паланачки дух, бахатост и лични интереси ограниченог броја људи - негативних јунака који су покупили симпатије Младеновчана. 

То је сатирична страна пројекта. Са друге стране је озбиљна идеја да се систем у потпуности промени - о томе више у редовима који следе.


Зашто смо морали овако и зашто може искључиво овако?


Више пута смо помињали како су ови избори фарса владајуће странке коју је опозиција оличена у политичким партијама неискусно прихватила. У тренутку када нема средстава и услова за фер политичку борбу, у граду у коме је људима урушен дух и испијена енергија - овакав начин мобилизације је био сасвим легитиман и једини потенцијално успешан.



Грађанима смо оставили могућност да одлуче која им се врста манипулације више свиђа. Да их невероватним обећањима, наводним успесима, програмима и стратегијама, купују они који су их толико "јахали" - вашарски политиканти, прелетачи, шибицари, ботови, полтрони, плакатери, политички привредници, са једне стране, и једна нова дилетантска интересна група, са друге стране. 



Када се загребе површина ових првих, назиру се празнина, манипулација, паланачки дух, бахатост и лични интереси ограниченог броја људи - представника садашње власти. Искуство нас је научило тако.



Испод површине пројекта "Бели - Само јако" налази се нешто друго, а највећи број присталица једине групе грађана на овим изборима је са тим упознат. На листи одборника овог покрета налазе се млађи, некомпромитовани, школовани и храбри људи, неактивни у политици и јавним функцијама, локалној јавности познати као честити грађани (срећа па је Младеновац мали град), који су се одлучили за промену система. Крајњи циљ нашег пројекта је урушавање накарадног политичког система и успостављање прве грађанске управе икада. Власти коју би чинили компетентни грађани, уз принцип контроле и директне, индивидуалне одговорности.



Изборна пројекција и да ли се циљ може испунити одмах?



Колико год било немогуће направити прецизну сондажу јавног мњења на локалу, изборна математика ће бити много простија него што се многима чини. Накарадна владајућа странка ће у сваком случају успоставити власт, сама или са неком "приколицом" коју ће намирити, или ће "откинути" неколико одборника неке од преосталих пет партија које учествују на овим изборима. Дакле - веома је једноставно, све остало је блефирање и покушај опозиционих партија да се ућари који проценат више. Дакле - Српска напредна странка сама или са најбољом постизборном "удавачом" чиниће власт у ГО Младеновац након ових избора.



У овом тренутку, готово сигурно нема могућности за изборну сензацију и разбијање овог зачараног круга. Људи у јавном сектору уцењени су од стране владајуће странке директно или индиректно, отказима или најавама систематизација, сиромашни су намирени једнократним паштета-зејтин-брашно-прашак пакетима, дато је стотине личних обећања, а гласови се купују за метар рециклираног асфалта, сијалицу у центру села или ротационо тракторско светло. Ако се томе додају незапамћена популистичка кампања на републичком нивоу, медијима у служби промоције једне партије и уплитањем политике у скоро сваки сегмент јавног живота, може се рећи да је прогноза ових избора депримирајућа. Вашарски политиканти, прелетачи, шибицари, ботови, полтрони, плакатери, политички привредници и они који слуђени очекују нешто - газиће нас још неко време.

Где је ту покрет "Бели - Само Јако"?

У таквим условима, грађанска опција заснована на принципима које смо унапред успоставили може деловати искључиво као ОПОЗИЦИЈА. Са колико потенцијалних одборника, мање је битно у овом тренутку. Љубиша Прелетачевић Бели и Небојша Прилепак би и даље пародирали и били врло видљиви као потенцијални одборници, указујући сатирично на све оно чиме се власт бави и какве потезе повлачи. Они ће бити живи споменици политикантског система који је на издисају и огледало власти. Остатак одборничке групе би представљао озбиљну платформу и једине представнике грађана у овом тренутку, али би свакако сви деловали јединствено. Они ће бити само изасланици једне шире групе људи која у покрету учествује - Грађанског савета (ГС), који ће предлагати теме и даље идеје, и врховног извршног тела - Централне келије (ЦК), која ће о тим идејама доносити коначне одлуке, како би се спречила организациона хаотичност и разводњавање одговорности.

НАЧИН ДЕЛОВАЊА ПОТЕНЦИЈАЛНЕ ОДБОРНИЧКЕ ГРУПЕ: 

Непрестана контрола, указивање на незаконитости, захтев за транспарентношћу уговора и тендера, покретање питања и предлагање одређених тема којима би се могао побољшати живот у општини - у сарадњи са организацијама цивилног друштва и "обичних" грађана, никако власти. Борба против властодржаца ће се водити радикалним, герилским методама које до сада нису виђене у политичкој пракси. Храбрости и енергије не мањка, а људи који чине покрет немају шта да изгубе. Ипак, да се грађанима који ће за овакву идеју гласати нуде спасоносна решења, флајер програми који после избора завршавају у контејнерима и "стратегије развоја", које у постизборној математици, намиривању и компромисима увек некако испаре - било би лицемерно, неозбиљно и личило би на понашање политичких партија.

У међувремену, покрет "Бели - Само Јако" наставиће да се омасовљава. Посредством слободних и демократских ГРАЂАНСКИХ ФОРУМА (ГФ) који ће бити редовно организовани, искристалисаће се јасан правац даљег деловања и конкретних идеја које би евентуалним доласком на власт могле бити остварене.

Легитимитет власти који је успостављена поменутим методама веома је нестабилан и склон рушењу, поготово ако се узме у обзир да је младеновачки одбор владајуће странке подељен у више струја и питање је дана када ће доживети колапс, што ће значити и расписивања нових избора. 


Шта на следећим превременим локалним изборима?

Циљ је да се направи одборничка листа са 55 кандидата - из редова слободних, остварених и квалификованих грађана, довољно храбрих да издрже притиске и не поклекну, нетолерантних на глупост, труле компромисе, оних који нису активно учествовали у политичком животу града.

Грађански покрет "Бели - Само Јако" нема и неће имати председника, већ демократично врховно, извршно тело - Централну келију (ЦК) (тренутно је чине: Ана Стојановић, Зоран Петричић, Владимир Трипковић, Бранислав Сјеран, Стеван Влајић и Владан Добричић) која би предложила кандидата за председника ГО Младеновац и целокупно Општинско Веће, пре самих избора, и то по следећим, уговорно дефинисаним критеријумима: 
  1. од 30 до 55 година старости 
  2. диплома једног од факултета Универзитета у Београду (чије се усмерење подудара са одељењем које ће им бити поверено), 
  3. нестраначки  
  4. професионалан кадар – из редова слободних, политички неактивних грађана. 

Младеновчани би били упознати са сваким детаљем, именом и презименом оних који би чинили грађанску управу евентуалним освајањем апсолутне власти.

Људи овог кова биће бирани и за директоре јавних предузећа, која више неће бити полигон за скупљање сигурних гласова и запошљавање активиста партије која је на власти у том тренутку. Одборници би оваквој грађанској управи дали на располагање четворогодишњи мандат да без трзавица воде град у оквиру својих компетенција, уз прихватање индивидуалне одговорности. Домети локалне самоуправе у централистичком систему власти, какав данас постоји, нису велики - располаже се ограниченим буџетом, док су у фокусу комунални проблеми, "ситне" теме и одлуке које без проблема може доносити и технократска, професионална и грађанска власт, без подршке републичке страначке централе. 

Грађански покрет "Бели - Само Јако" НЕЋЕ УЛАЗИТИ У КОАЛИЦИЈЕ (ни предизборне, ни постизборне) СА ПОЛИТИЧКИМ СТРАНКАМА, јер би тиме био апсолутно изневерен основни принцип и идеја деловања - урушавање политичког и успостављање директног, демократског, грађанског модела управљања. Ово је на неки начин и молба представницима странака да не покушавају било какве преговоре и притиске на људе који представљају покрет - јер смо се према овом питању јасно одредили.

Зато ће пре сваких избора, кандидати за одборнике потписивати МЕМОРАНДУМ о непристајању на коалиције са политичким партијама и непродавању одборничког мандата унутар покрета. За то би свако гарантовао искључиво својим потписом и сопственом чашћу пред грађанима Младеновца и онима који су им указивали поверење - будући да не постоји уставни и законски начин да се тако нешто осигура.

Једина могућност да покрет "Бели - Само јако!" чини власт биће освајање минимум 51% гласова бирача. То је уједно и једини начин да се без компромиса остваре сви претходно утврђени циљеви, али такође и идеје које ће тек бити утврђене поштовањем јасних вредносних критеријума и у будућности.

Имамо идеју и јасне смернице шта ћемо радити и након ових избора. То је оно што можемо да обећамо грађанима и будућим бирачима.

Посебну захвалност дугујемо многобројним Младеновчанима који су се спонтано укључили и на различите начине доприносили да се након много времена у граду пробуди нада. Небројано грађана, наших пријатеља, али и оних које не познајемо, спонтано се укључило у причу помажући приликом скупљања потписа, разних креативних акција и ширења идеја овог пројекта о урушавању политичког и успостављања слободног грађанског система. Тиме су показали да схватају значај овакве идеје, стављајући нам на располагање своје време, средства и труд - не тражећи ништа заузврат. Странке имају активисте и ботове, ми имамо људе.

Хвала и нашим суграђанима из дијаспоре (активно учешће у креативној кампањи), као и људима из других градова Србије, који су препознали енергију, сатиру, али и озбиљан грађански приступ политици који је испод такве површинеПрема њима имамо обавезу на наредним парламентарним и председничким изборима.

ПОТПИСНИЦИ ПРОГЛАСА групе грађана "Бели - Само Јако!" :

КАНДИДАТИ ЗА ОДБОРНИКЕ:
Љубиша Прелетачевић Бели (Лука Максимовић)Небојша Прилепак (Стефан Гајић)Ана СтојановићБранислав СјеранЗоран ПетричићДивна ПешкирВладимир ТрипковићСтанислава БлагојевићБојана ВукомановићВладан ДобричићЈасмина ГрбићМилош ЈеремићЈована ИлићДејан КостадиновићПетар РистићМарија МаксимовићГордан Веснић (Давид Чичић), Мијат КостићКатарина Кети ЗахаријевМилош ДивићДанијела Остојић и Милан Коцинац.



САМО ЈАКО!

6 коментара:

  1. САМО ЈАКО децо драга!Хвала вам за прст који нам стависте на чело да се сетимо ко смо и шта смо. После избора и ви ћете бити изненађени колико нас има. Јако до победе!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uzivamo i komentarisemo vase genijalne akcije,ja sam iz S.Palanke varosice koja se nalazi pored grada Velika Plana jer je zaista tako.Zao mi je sto se pokret nije rasirio jos uvek do nas,nadam se da ce se i to dogoditi,SAMO JAKO,Srecno do pobede !!!

      Избриши
  2. Teska vremena radjaju Velike Vodje. Nadam se da ce te prerasti u jednu veliku i ozbiljnu politicku partiju, za koju ce se moci glasati na svim nivoima. Samo napred i SAMO JAKO!!!!

    ОдговориИзбриши
  3. Teska vremena radjaju Velike Vodje. Nadam se da ce te prerasti u jednu veliku i ozbiljnu politicku partiju, za koju ce se moci glasati na svim nivoima. Samo napred i SAMO JAKO!!!!

    ОдговориИзбриши
  4. Ljudi, kidajte! iz Beograda sam i nisam imao priliku da glasam za tebe(vas) ali nikad se ne zna. verujem da ste ispravni i da ovo sto radite, radite iz pravih razloga. Zbog toga cete imati moj glas, ako za to bude prilike. Inace nisam glasao ni za koga

    ОдговориИзбриши
  5. Malo zdravog razuma, konačnoooo. Srbi imaju i vrhunske i prosečne ljude. Vrhunski ljudi su se povukli, prosečni vladaju i ne dobacuju da nas uskoro neće biti kao naroda.

    Obaveza je inteligentnih i normalnih ljudi da neguju zdrav razum i istinski patriotizam koji radi u korist procvata, a ne gušenja ekonomije i duha zemlje.

    Na nama je da budemo odgovorni i da negujemo državotvornost koja odražava zrelost ovog naroda, za šta su mnogi naši preci našli da je vredno dati i život.

    ОдговориИзбриши