уторак, 19. април 2016.

МАНИФЕСТ грађанског покрета "Бели - Само Јако"


Љубиша Прелетачевић БЕЛИ - фикција или грађанска алтернатива?


Грађански пројекат „БЕЛИ – Само Јако“
настао је из потребе потпуне банализације политичког система и његовог коначног урушавања у облику који данас има. Наиме, у условима недемократског, до апсурда доведеног  (не)уређења у коме нема могућности стварног избора, сценарио да већину у Скупштини ГО Младеновац добије листа „БЕЛИ - Само Јако“, а на место председника ГО Младеновац буде именован Љубиша Прелетачевић Бели (за неупућене, у питању није стварна особа, већ лик који тумачи 25-годишњи Лука Максимовић) представља најбољу алтернативу за грађане Младеновца. Како и зашто – у редовима који следе.




Ко је магистар Љубиша Прелетачевић Бели?



Магистар Љубиша Прелетачевић Бели је фиктивна фигура која у свом лику треба да синтетизује све особине политичара са овог подручја у последње три деценије. Господин Бели је неко ко у нормалном и цивилизованом друштву никако не би смео да се бави јавним послом, поготово политиком – бахат, поткупљив, лицемеран, склон мегаломанији и необразован (иако поседује викенд диплому Факултета за индустријски менаџмент на). Променио је више партијских дресова и идеологија, а начин на који се обогатио је непознат јавности. Ипак, господин Прелетачевић је харизматска личност чијим бесмисленим и неостваривим обећањима верује велики број људи – што је директна алузија на гарнитуре које су на таласу најпатетичнијег популизма долазиле и одржавале се на власти годинама.

Он је апсолутно несамокритичан, а на лоше ствари које чини му не указују ни најближи сарадници – Небојша Прилепак, професионални коалициони партнер, „ситна“ душа и прљав играч, Стеван Н. Влајићевић, трули пропагандиста спреман на све,Његово преосвештенство Епископ Космајски Макарије, користољубива духовна подршка, кум Петар Поповић Ајкула, локални тајкунчић који финансира кампању и коме се намештају општински тендери, али и многи други који комплетирају сатиричну сценографију политичког битисања магистра Љубише Прелетачевића Белог.

Како ће господин Бели деловати?

Странке које учествују на предстојећим локалним изборима, поготово њихове републичке централе, организују толико карикатуралне кампање да је свакодневно претеривање неопходно како би таква дешавања исмевала – када би неко „са стране“ гледао, не би са сигурношћу могао да процени да ли је Бели, такав какав је, неозбиљнији кандидат од оних које имамо у садашњој понуди. У овом смислу нам многи искусни политичари задају озбиљан задатак – како направити ужаснију појаву од онога што смо до сада имали прилике да видимо? Тешко, али надам се да успевамо.

Зато ће брзопотезна кампања покрета „Сармупробониси“, иако су у питању избори за Скупштину одборника, базирати на култу личности, као примарном кич елементу политичког маркетинга, прилагођеног изманипулисаним друштвених слојевима који мисле телевизорима, уз прегршт лажних обећања, још лажнијих инвестиција, планова и програма. Сматрамо да се сатиром људи могу мобилисати за овако кратко време, Бели би постао супституција за све митске лидере који су нам нуђени, а његова свита би фиктивно заменила користољубиву булументу која се око таквих популистичких фигура окупља.

Потписник ових редова је инспирацију за лик Љубише Прелетачевића Белог нашао у више лидера који су на овом подручју нудили спасоносна решења током последњих тридесет година. Њега је могао да „изнесе“ само неко ко је екстремно харизматичан, позитиван, храбар, способан за успешну трансформацију, неоптерећен „паланачким“ духом,  а у исто време препознатљив „на локалу“ – зато је избор пао баш на Луку Максимовића, који у тој улози бриљира.

Има ли овај пројекат циљ?

БЕЛИ – Само јако, покрет господина Љубише Прелетачевића Белог, учествоваће на априлским изборима за Скупштину ГО Младеновац, а поступак пријаве и скупљања потписа ускоро почиње и о томе ће Младеновчани бити благовремено обавештени.
Унапред су (озбиљно) договорени детаљи везани за могуће учешће на изборима:

1. Прелиминарна листа кандидата за одборнике биће објављена у време скупљања потписа за кандидатуру, а њен носилац биће Љубиша Прелетачевић Бели (Лука Максимовић).

2. Сама листа кандидата за одборнике ће имати од 19 до 45 кандидата. Она ће садржати један број фиктивних, драмских ликова, а биће тачно назначени они слободни грађани који су кандидати за одборнике/це.

3. Након проглашења листе, биће састављен посебан колективни уговор или проглас о неуласку ни у предизборне, али ни у постизборне коалиције.

4. Уз консултације са адвокатом, биће направљен и посебан интерни уговор по коме би сваки потенцијални одборник трпео санкције уколико би „продао“ мандат.

Шта су опције на самим изборима?

Могуће су три варијанте, а неопходно је сваку од њих посебно обрадити:

I – освајање од 1-5% гласова бирача

Пројекат сатиричног представљања стварности и едукације грађана о бесмислу оваквог политичког система ће сенаставити ванинституционално. Докле год постоји ливадарска политика, постојаће и фиктивни господин Љубиша Прелетачевић Бели, као живи споменик и стално подсећање на такву праксу.

II – освајање од 5-49% гласова бирача

Одборници сатиричног покрета „БЕЛИ – Само Јако“ представљаће у Скупштини ГО Младеновац бираче који су им указали поверење, у својству опозиције, јер ће претходно бити потписан колективни уговор о неуласку у постизборне коалиције са политичким странкама. У том случају, деловање потенцијалне одборничке групе „БЕЛИ -Само Јако! би подразумевало сталну и смислену критику лоших потеза власти, покретање питања и предлагање одређених тема којима би се могао побољшати живот у општини.

III – освајање апсолутне већине (преко 50%) гласова бирача

Једина могућност да СПН буде део власти биће револуционарна сензација на изборима који ће бити одржани 24. априла.

Наиме, уколико до оваквог сценарија дође, „БЕЛИ – Само Јако“ ће пре коначног проглашења листе формирати колегијум од 7 делегата који би предложили већнике („у сенци“) по следећим, уговорно дефинисаним критеријумима: 1. од 30 до 55 година старости 2. диплома једног од факултета Универзитета у Београду (чије се усмерење подудара са одељењем које ће им бити поверено), 3. нестраначки и 4. професионалан кадар – из редова слободних грађана. Људи овог кова биће бирани и за директоре јавних предузећа, која више неће бити полигон за скупљање сигурних гласова и запошљавање активиста партије која је на власти у том тренутку. Одборници би оваквој грађанској управи дали на располагање четворогодишњи мандат да без трзавица воде град у оквиру својих компетенција, уз прихватање директне, индивидуалне одговорности. Председник ГО Младеновац (Лука Максимовић) би у овом мандату имао протоколарну улогу. На овај начин би се формирала прва грађанска власт, а политички систем који данас познајемо би доживео крах. Након истека мандата оваквом Већу, били би организовани први редовни демократски избори у Младеновцу – 2020. године. Не треба посебно објашњавати како је овакав сценарио готово немогућ у овом тренутку, али таквој замисли треба стремити.

Зашто може једино овако, а не методама класичног политичког деловања?

Локални, покрајински и републички избори који се одржавају за месец дана представљају ванредну политикантску фарсу владајуће партије и њен покушај прекомпоновања власти на конто тренутног рејтинга – који је у сталном паду, што ће се и показати 24. априла. На таласу филмске и вештачки пумпане популарности једног харизматичног човека нарушене менталне хигијене (помало сличног господину Љубиши), у ситуацији када не постоје (велики) слободни медији, у време акцијског појефтињења „обичног“ света, када се глас продаје за излет, здравствени преглед, хуманитарни пакет истеклог рока, метар асфалта или наду о запослењу у јавном предузећу, неозбиљно је борити се конвенционалним политичким средствима. Без кампањског буџета, логистике и подршке, у не-фер условима, дали би политички легитимитет још једном мандату ове трагичне власти. Због тога рачунамо на наше најјаче адуте – креативност, енергију, некомпромитованост, друштвену, технолошку и маркетиншку поткованост. Ово је тренутно једини потенцијално успешан начин да се разочараним људима врати нада, а након тога успоставе одређени вредносни критеријуми за будућност.

Како одговорити на прозивке?

Најпре је неопходно проценити какви су домети једне локалне самоуправе, конкретно младеновачке. У централистичком систему какав данас у Србији постоји, ингеренције локалних власти су мизерне. Примера ради, буџет ГО Младеновац је свега 5 милиона евра, у фокусу су комунални проблеми и одлуке које без проблема може доносити и технократска, професионална и грађанска власт, без подршке републичке страначке централе. Локални ниво у оваквим условима представља искључиво плен који служи за даље одржавање власти и окупљање шире подршке централном нивоу – преко својих локалних лидера, координатори и партијски активисти шире мрежу присталица, давањем хиљада личних (најчешће) лажних обећања, суровом медијском манипулацијом, какофонијом о сопственим успесима, запошљавањем најлојалнијих партијских војника у јавном сектору, али све чешће и мањим новчаним донацијама. На тај начин се ствара круг који се може разбити искључиво на овај начин – гласањем за овакву опцију.

„БЕЛИ – Само Јако“ је наизглед баналан покрет релативно младих, самосвесних људи који су завршили или завршавају своје школовање, раде у приватном сектору или се на неки други начин боре за егзистенцију у једном „убијеном“ граду. Сматрамо да као протагонисти овог пројекта никако не би смели да учествујемо у вршењу грађанске власти каквој тежимо (осим као одборници) – сигурно је да у Младеновцу има компетентнијих и искуснијих људи из редова грађана, а који би (евентуално) имали извршне функције. Због тога би било лицемерно и друштвено неодговорно да, попут конвенционалних странака, нудимо некакве бајковите програме, тачке за развој, циљеве и остале папирнате носаче наде којима би придобијали подршку и безочно манипулисали – наше је само да урушимо принцип уређења сваке сфере живота по политичким принципима и успоставимо другачији локални модел – друштво слободних индивидуалаца удружених заједничким поимањем општег добра.

Ако мислите да све ово звучи бајковито, пресаберите се и размислите још једном како онда назвати дилетантски хорор који на политичкој сцени гледате од 1990. године.

Након тога замислите да је овај  текст манифест покрета „БЕЛИ – Само Јако“.

Хоћемо ли да мењамо нешто или?

Нема коментара:

Постави коментар